Nieuw-Vlaamse Alliantie


» Hulpcentrales nog steeds niet aangepast aan mobiele telefonie

Hulpcentrales nog steeds niet aangepast aan mobiele telefonie

klok 28 november 2011

Iemand die met zijn gsm naar de hulpdiensten belt, wordt vandaag nog steeds niet automatisch gelokaliseerd hoewel dit technologisch al geruime tijd perfect mogelijk is. Minister Vincent Van Quickenborne verzekerde het parlement in juni dat deze technologie voor het einde van dit jaar volledig zou worden geïmplementeerd. Maar partijgenote en minister van Binnenlandse Zaken, Annemie Turtelboom, laat nu in een antwoord op een schriftelijke vraag van N-VA-senator Elke Sleurs weten dat de vooropgestelde deadline niet zal worden gehaald. "Dit dossier loopt al geruime tijd nodeloze vertraging op omdat men het maar niet eens geraakt over wie de factuur moet betalen. En dat terwijl er mensenlevens op spel staan. Onverantwoord."

In 2010 kregen de dringende politionele en medische hulpdiensten respectievelijk 2,2 en 2,6 miljoen oproepen te verwerken. Wie een ziekenwagen belde, deed dat in 60% van de gevallen met een mobiele telefoon. Voor een dringende politie-interventie gebruikten burgers in 65% van de gevallen hun gsm.

Hoewel de telecom-operatoren vandaag al technisch uitgerust zijn om de locatie van een oproep te achterhalen en praktische tests met een noodcentrale geen problemen opleverden, zal een volledige implementatie voor de medische hulpverlening toch nog even op zich laten wachten. "Het probleem is dat 80% van de 100/112 noodcentrales nog steeds met verouderde technologie werkt die niet compatibel is met locatiebepaling bij mobiele telefoons. Dit terwijl alle 101-noodcentralesal wel al gebruik maken van het moderne CAD-platform", stelt Sleurs.

"Bronnen vertellen mij dat dit dossier hopeloze vertraging heeft opgelopen door geruzie tussen de verschillende actoren (het BIPT, kabinetten, de telecomoperatoren) over wie nu uiteindelijk moet opdraaien voor de factuur. Onverantwoord", stelt Sleurs. "Noch Turtelboom, noch Van Quickenborne, slagen er tot nu toe in om dit te vertalen in concrete resultaten. En dat terwijl veiligheid toch wel een speerpunt is van de liberalen."

Los van het feit dat automatische lokalisatiebepaling pure tijdswinst betekent, zal het bijvoorbeeld ook onder meer gehandicapten ondersteunen die hulpdiensten met een SMS moeten bereiken, vermijden dat Vlamingen in faciliteitengemeentes of aan de taalgrens worden verbonden met een Franstalige noodcentrale, en diegenen die met hun GSM voor de grap naar de hulpdiensten bellen, ontraden. Redenen genoeg om tot een snelle implementatie over te gaan dus. Auteur(s): Elke Sleurs, Senator Contactinfo:

Valerie Van Peel, Communicatieverantwoordelijke Senaatsfractie N-VA E-post: valerie.vanpeel@n-va.be