Gemeente Blaricum


-

Bijzondere bijstandskosten eigen bijdrage rechtsbijstand

Voortaan moet u eerst naar het Juridisch Loket voor gratis rechtshulp, voordat u naar een advocaat gaat. Het Juridisch Loket helpt u met het verhelderen van de vraag en geeft gratis juridisch advies. Als het nodig is, verwijst het Juridisch Loket u door naar de juiste persoon of instantie, die u verder kan helpen. Bij een doorverwijzing naar een advocaat geeft het Juridisch Loket dit op een diagnosedocument aan. Dit document moet meegestuurd worden bij de aanvraag voor een toevoeging. Met dit diagnosedocument krijgt u EUR 50,00 korting op de eigen bijdrage.

Wanneer u bijzondere bijstand aanvraagt voor de kosten eigen bijdrage rechtsbijstand, dan wordt gecontroleerd of de eigen bijdrage met EUR 50,00 is verlaagd. Wanneer dit niet het geval is, dan kan de bijzondere bijstand met EUR 50,00 worden verlaagd.

Gaat u dus eerst naar het Juridisch Loket vóórdat u gebruik maakt van een advocaat. De dichtstbijzijnde Juridisch Loketten vindt u in Almere en Amersfoort.

Beleidsregel:
De eigen bijdrage voor rechtsbijstand wordt verlaagd met EUR 50 wanneer een belanghebbende eerst (gratis) rechtshulp vraagt aan het Juridisch Loket alvorens een advocaat te raadplegen. Wanneer een belanghebbende niet eerst rechtsbijstand vraagt aan het Juridisch Loket en als gevolg daarvan wordt geconfronteerd met een hogere eigen bijdrage, dan kan de bijzondere bijstand worden afgestemd met EUR 50 wegens tekortschietend besef van verantwoordelijkheid voor de voorziening in het bestaan.

Uitzondering
Er wordt automatisch korting gegeven bij een strafzaak, asielzaak of een bestuurlijke sanctie. U hoeft dan niet eerst naar het Juridisch Loket. Gaat u in een civiele of bestuursrechtelijke zaak naar een hogere instantie (bijvoorbeeld in hoger beroep), dan geldt ook de korting en hoeft u niet langs het Juridisch Loket.

|