Veilig Amsterdam


---

Factsheet jeugdcriminaliteit en risicofactoren oktober 2011

28 november 2011

O+S heeft twee afzonderlijke indexen ontwikkeld om actueel inzicht te bieden in de jeugdcriminaliteit en risicofactoren in buurten in Amsterdam. De jeugdcriminaliteitindex geeft de criminaliteit van jongeren per buurt weer, de risicofactorenindex geeft aan in hoeverre in buurten risicofactoren aanwezig zijn die de kans op jeugdcriminaliteit vergroten. Elke vier maanden worden de twee indexen opnieuw berekend en gepresenteerd in de fact sheet Jeugdcriminaliteit en Risicofactoren. Recent is de derde factsheet verschenen, met gegevens tot en met augustus 2011.

Sterke afname jeugdcriminaliteitindex

De jeugdcriminaliteitindex is tussen 2007 en augustus 2011 gedaald van 100 naar 83 punten. Ook recent, tussen het eerste en tweede kwartaal van 2011 1), is de index afgenomen (van 86 naar 83 punten). Er is in dit tijdsbestek vooral een sterke daling van de jeugdcriminaliteitindex in Zuidoost, namelijk van 117 naar 110. Ondanks deze daling is de jeugdcriminaliteitindex van augustus 2011 hier nog wel het hoogste. Dit wordt vooral veroorzaakt door het relatief grote aandeel jeugdige verdachten in Bijlmer Centrum en Bijlmer Oost.

Lichte afname risicofactorenindex

Tussen 2007 en augustus 2011 is de risicofactorenindex iets afgenomen (100 naar 96). De index is recent, tussen het eerste en het tweede kwartaal van 2011 nog met 1 punt afgenomen. Evenals bij de jeugdcriminaliteitindex is de risicofactorenindex hoog in stadsdeel Zuidoost, specifiek in de Bijlmer. Ook drie buurten in stadsdeel Noord (Nieuwendam-Noord, IJplein/Vogelbuurt en Volewijck) hebben een hoge score op zowel de jeugdcriminaliteitindex als op de risicofactorenindex.

Bekijk de factsheet en de bijlagen

Zie het origineel