Gemeente Lelystad

In gesprek over culturele toekomst station Lelystad Zuid

Maandag 28 november 2011

Wethouder Jop Fackeldey (linksvoor) woont de culturele activiteit onder het station Lelystad Zuid bij

Midden in de akkers, aan de rand van Lelystad, staat de ruïne van het nooit in gebruik genomen station Lelystad Zuid. Stichting De Barak organiseerde in samenwerking met Cultuur Spoor Nieuw Land (CSNL) een klein evenement op dit station, met als doel met verschillende partijen in gesprek te gaan over de toekomst van de locatie. De Barak en CSNL willen zich ervoor inzetten om aan het station een tweede, cultureel, leven te bieden. De Lelystadse wethouders Fackeldey en Luchtenveld waren aanwezig bij het evenement en namen deel aan het gesprek.

Podium voor kunst en cultuur

Op vrijdag 25 november 2011 werd de zandvlakte onder het station een podium voor kunst en cultuur. In aanwezigheid van een gemêleerd gezelschap - waaronder NS, Prorail, Gemeente Lelystad en minnend kunstpubliek - traden de Dijkdichters en Dansgroep RAM op in een lichtkunstwerk van HUNK Design. Ze werden daarbij akoestisch begeleid door de slagwerkgroep van De Kubus. Vervolgens gingen alle aanwezigen over de locatie in gesprek en werden er plannen gemaakt voor een tijdelijke invullen van de unieke locatie.

Sleutel vragen

Station Lelystad Zuid is een voor Nederland unieke locatie. Het is een gebouw dat nooit de functie zal krijgen waarvoor het bedoeld was, maar dat niet afgebroken kan worden omdat het de fundering vormt voor het spoor dat erboven ligt. De locatie biedt unieke kansen. Tijdens de bijeenkomst deed wethouder Fackeldey een oproep om vooral de locatie niet vol te plannen. In de geanimeerde discussie die daarop volgde ontstonden tal van ideeën; van strandpicknick tot gedichtenfestival tot open atelier. Elias Tieleman concludeerde namens CSNL en De Barak na afloop van de bijeenkomst: "We gaan Prorail om de sleutel van het station vragen en tal van leuke, afwisselende en spannende evenementen organiseren."

Ideeën melden

CSNL initieert culturele activiteiten zowel op de Hanzelijn (lijn tussen Lelystad en Zwolle) als op de Flevospoorlijn (lijn tussen de Hollandse brug in Almere en Lelystad) en De Barak initieert culturele activiteiten in woonwijk Warande, waarvan het station deel uitmaakt. Inwoners van Lelystad kunnen hun ideeën voor deze unieke locatie kenbaar maken bij Stichting De Barak, tel: 06-24666256 of email: contact@debarak.nl. Ja