Gemeente Lelystad

Lelystad krijgt Vedische wijk in Warande

Maandag 28 november 2011

Wethouder Jop Fackeldey (derde van rechts) met de andere betrokken partijen bij het CPO Vredeswijk

Warande krijgt een bijzondere wijk in de vorm van een Lotusbloem. Deze Vredeswijk Lotus Mandala wordt met collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) gerealiseerd. De ondertekening van de intentieovereenkomst was vrijdag 25 november 2011 in het stadhuis in Lelystad. Wethouder Jop Fackeldey van de gemeente Lelystad, Raymond Slot en Steven Spijker van Stichting Vredeswijk ondertekenden deze overeenkomst in aanwezigheid van de initiatiefnemer Ger Lieve onder grote belangstelling.

Ideale leefomgeving

Het gaat om 200 woningen en voorzieningen die gebouwd worden volgens Vedische bouwrichtlijnen. Architect Alberto Castano gaf een toelichting over deze richtlijnen en vertelde onder andere hoe de ideale leefomgeving ontstaat, die de gezondheid en het welzijn bevordert en de persoonlijke ontwikkeling van de bewoners ondersteunt. Er is veel belangstelling voor deze bijzondere wijk. Er hebben zich al 117 geïnteresseerden gemeld en het aantal neemt met de dag toe. Ook de media heeft veel aandacht voor het unieke project.

Eerste project in Nederland

Voor Nederland is de Vredeswijk in Lelystad het eerste woningbouwproject waarin gezondheid, welzijn en persoonlijke ontwikkeling worden ondersteund vanuit de architectuur die wordt toegepast. Er wordt gebruikgemaakt van de Vedische bouwrichtlijnen volgens Maharishi Sthapatya Veda. Deze bouwmethode zorgt ervoor dat de natuurwetten gerespecteerd worden. Wethouder Fackeldey benadrukte dat het bijzonder is om een dergelijk initiatief te starten in deze tijd. Het toont durf en lef, iets wat de gemeente omarmt. Het initiatief past bij de Lelystadse kernwaarden, gastvrij, avontuurlijk en verrassend. Vooral de locatie in Warande is treffend, aangezien keuzevrijheid er het sleutelwoord is.

Ligging in Warande

De Vredeswijk wordt gebouwd in het - deels al bewoonde - uitbreidingsgebied Warande. Warande ligt in het zuiden van Lelystad, naast het natuurreservaat de Oostvaardersplassen en bosgebied Hollandse Hout. Dit nieuwe stadsdeel verbindt letterlijk - door de ligging - de stad aan de natuur. Vlak rond de Vredeswijk liggen een bospark (in het zuiden) en een waterpartij (in het noordoosten). Het stedenbouwkundig ontwerp oogstte waardering van zowel de gemeente Lelystad als van toekomstige bewoners die zich al aanmeldden bij de Stichting Vredeswijk.

Keuzevrijheid en CPO

In Warande is nog de ruimte en de vrijheid om unieke woonprojecten te realiseren. Zo worden binnen de bijzondere woonomgeving van Warande diverse woonthema's gecreëerd, waarin zowel koop- als huurwoningen worden aangeboden. Ook worden er woningen samen gebouwd, net als bij de Vredeswijk, in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) of individueel (particulier opdrachtgeverschap). De campagne `Pluk-je kavel' biedt aan alle groepen keuzevrijheid om te bouwen. Ja