Gemeente Breda

28nov
Duurzame zorg voor hemel- en grondwater in Breda

Gepubliceerd op 28 november 2011
Burgemeester en wethouders hebben de nota `Hemel- en grondwaterbeleid, een bodem voor water' vastgesteld. Deze beschrijft hoe nog meer dan voorheen een duurzame omgang met overtolligregen- en grondwater bereikt wordt. Waar mogelijk gaat regenwater eerst de bodem of een vijver in voordat het wordt afgevoerd. Ook speelt Breda een meer actieve rol bij het voorkomen en oplossen van grondwaterproblemen en streeft het naar verdere samenwerking met ontwikkelaars en particulieren om hemel- en grondwater duurzaam te verwerken.

Nieuwe Waterwet

Per 22 december 2009 is de Nieuwe Waterwet in werking getreden waarmee gemeenten, naast de wettelijke zorgplicht voor stedelijk afvalwater, ook de zorg voor grondwater en de afvoer van hemelwater hebben gekregen. Ook Gemeente Breda is voortaan verantwoordelijk voor een goed functioneren van het totale stedelijke watersysteem. Volgens die Nieuwe Waterwet begint de zorgplicht voortaan bij de perceeleigenaar die het hemel- en grondwater eerst zelf op een duurzame manier moet verwerken. Lukt dit niet goed, dan komt de gemeente in beeld. Bob Bergkamp, wethouder wonen en leven: "De aangewezen zorgplicht en samenwerking tussen gemeente en bewoners grijpen we aan als een kans. Het sluit naadloos aan op de zogenoemde verantwoordelijkheidsladder uit het coalitieakkoord waarbij we uitgaan van de kracht van mensen en hun eigen verantwoordelijkheden."

Afvoer van regenwater en rioolwater

Het huidige rioolsysteem kan de hoeveelheid regenwater die valt op gebouwen en wegen nog net verwerken, maar dit wordt wel veel moeilijker als door klimaatverandering vaker korte en hevige buien vallen. Gevolg kan zijn dat vervuild water in de singels en rivieren terecht komt die ook buiten hun oevers kunnen treden. Verder komt veel regenwater dan niet in de bodem terecht en gaat dus eigenlijk onnodig naar de rioolwaterzuivering die overbelast kan raken. Met hogere kosten als gevolg.

Daarom grijpt de gemeente vanaf nu sloop, nieuwbouw en rioolvervanging aan om zo min mogelijk regenwater via riolen af te voeren en alle water van kleine buien ter plaatse in de bodem te laten zakken. Dit kan bijvoorbeeld door af te laten wateren op wegbermen, infiltratiekolken te gebruiken en grindbakken onder de regenpijp aan te brengen.

Ook water van grote buien moet worden opgevangen, bijvoorbeeld in vijverpartijen of groenvoorzieningen. Daarnaast gaat de gemeente door met het scheiden van schoon en vuil water via aparte rioolbuizen. Bij de aanleg hiervan wordt woningeigenaars gevraagd hun huisaansluitingen zodanig aan te passen dat het gescheiden aanbieden van schoon en vuil water mogelijk wordt.

Bewustwording

"We willen graag de bewustwording van het omgaan met water vergroten bij bedrijven, particulieren en kinderen. Dat is al eerder in gang gezet door onder andere een fotowedstrijd in Breda-Nu en het waterloket www.breda.nl/water. Op dit moment is in samenwerking met Bezoekerscentrum Wolfslaar een lespakket in ontwikkeling voor basisscholen om duurzaam om te gaan met water. En in het voorjaar van 2012 en 2013 wordt de week van het water georganiseerd," aldus Bob Bergkamp.

Breda, 24 november 2011