Gemeente Leeuwarden

CDA-vragen over asbest in schoolgebouwen

Op verzoek van het Kabinet kunnen scholen hun schoolgebouw laten onderzoeken op de aanwezigheid van asbest. De CDA-fractie heeft daarom vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Zij wil weten hoe de stand van zaken is bij de scholen in Leeuwarden.

Vragen

Bij schoolgebouwen van voor voor 1994 kan asbest gebruikt zijn als bouwmateriaal. De inventarisatie van de schoolgebouwen op asbest is niet verplicht, alleen wanneer het om renovatie gaat. De CDA-fractie heeft schriftelijke vragen (PDF, 40kB, opent in nieuw venster) gesteld aan het college. Zij wil onder andere van het college weten om hoeveel schoolgebouwen in Leeuwarden het gaat. Ook wil de CDA-fractie weten of daar onderzoek is gedaan naar de aanwezigheid van asbest. Bij eventuele beschadiging van een schoolgebouw waarbij asbest vrijkomt, komt de verwijdering hiervan voor rekening van de gemeente. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Antwoord

Het college zegt in haar antwoord (PDF, 40kB, opent in nieuw venster) onder andere dat de gemeente Leeuwarden 46 locaties telt die ouder zijn dan 1994. Overigens is in deze locaties niet overal asbest als bouwmateriaal gebruikt. De schoolbesturen zijn zelf verantwoordelijk voor een inventarisatie van asbest in hun schoolgebouwen. De gemeente wil wel de coördinatie van de asbestinventarisatie van de scholen oppakken. Op grond van de inventarisaties kan de gemeente eventueel geld reserveren voor de verwijdering van asbest bij beschadiging aan de schoolgebouwen.