Gemeente Haaren


PERSBERICHT: Duurzame oplossing N65 belangrijke stap dichterbij

Bord N65

Minister Schultz Van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft besloten te investeren in een duurzame oplossing voor de Rijksweg N65. Voorwaarde is dat de regio ook zelf daaraan financieel bijdraagt. De maatregelen gaan niet alleen over het asfalt, maar kenmerken zich juist door het gebiedsgerichte karakter. Veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid vormen belangrijke elementen voor een gebiedgerichte oplossing voor de Rijksweg N65.

In het voorjaar 2011 bereikten de regionale partijen (provincie en gemeenten) op hoofdlijnen overeenstemming over een duurzame en gebiedsgerichte oplossing voor de N65. Een verdiepte ligging in Vught, meerdere fietstunnels, een ecoduct en de aanleg van parallelwegen, maakten onderdeel uit van deze oplossing. Daarmee kwam niet alleen een oplossing voor de grote problemen waarmee Vught kampt binnen handbereik, maar ontstond er een totaaloplossing voor de geconstateerde problemen op de Rijksweg N65.

Voor Haaren is binnen de gebiedsgerichte benadering de oversteekbaarheid van de N65 belangrijk. Dit geldt niet alleen voor scholieren die dagelijks deze drukke weg moeten oversteken, maar bijvoorbeeld ook voor recreatief- en landbouwverkeer. Ook de aanleg van een ecoduct vormt voor ons een belangrijk onderdeel van de plannen. Daarmee ontstaat in Het Groene Woud de mogelijkheid een blauw-groene verbinding tot stand te brengen tussen de Loonse en Drunense Duinen, het Helvoirts Broek en de Essche Stroom.

De Minister is bereid 55 miljoen te investeren in de N65. Voorwaarde is dat de regio zelf 45 miljoen bijdraagt tot een taakstellend budget van 100 miljoen. De inhoud van de maatregelen voor een duurzame oplossing en een eventuele fasering zal in overleg tussen alle betrokken partijen nog nader worden uitgewerkt.

Het college van B&W van de gemeente Haaren is verheugd, dat de jarenlange inzet om de problemen rondom de rijksweg voor het voetlicht te krijgen nu tot resultaat leidt. Dit is te danken aan de inspanningen van velen, waaronder provincie, Rijkswaterstaat, Tweede Kamerleden en lokale overheden. Het besluit van de Minister brengt de optimalisering van veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid op en rondom de N65 weer dichterbij. We zijn er nog niet, maar er is weer een belangrijke stap gezet in de richting van een duurzame Rijksweg N65.