Gemeente Urk

Persberichten

Pieter Brouwer koninklijk onderscheiden

Piet Brouwer krijgt de versierselen opgespeld

Op vrijdag 25 november 2011 reikte burgemeester Jaap Kroon een koninklijke onderscheiding uit aan de heer Pieter Brouwer. De uitreiking vond plaats bij het vieren van het 50-jarig bedrijfsjubileum van het installatiebedrijf Piet Brouwer Elektrotechniek BV. Hij kreeg de versierselen opgespeld tijdens een speciale gelegenheid waarbij het jubilerende bedrijf de bevolking van Urk een symbolisch cadeau aanbood. Het cadeau is de ingebruikname van de aanlichting van de Urker vuurtoren. Voor zijn bijzondere inzet voor de Urker samenleving op het gebied van cultuur en cultuurhistorie en voor zijn grote inzet voor het installatiebedrijf, wordt hij benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Piet Brouwer (78 jaar) woont op Urk en was van 1961 tot 1992 werkzaam als directeur van Piet Brouwer Elektrotechniek. Onder zijn leiding is het bedrijf van een eenmanszaak uitgegroeid tot een internationaal opererend bedrijf met ongeveer 65 medewerkers. Dankzij zijn inzet kunnen vissersschepen hun klussen op elektrotechnisch gebied en op het gebied van scheepsautomatisering in Urk laten uitvoeren. Het bedrijf is uitgegroeid tot een wereldspeler op het gebied van de scheepsautomatisering. Dit heeft tevens een spin-off naar andere economische activiteiten op Urk. In de negentiger jaren is het bedrijf overgenomen door zijns zoons Henk en Bram en heeft Piet zich definitief uit het bedrijf teruggetrokken.

Daarnaast is Piet Brouwer van 1960 tot 1980 bestuurslid geweest van DINDUA, een christelijke reciteervereniging. Ook schreef hij sketches over het Urker volksleven. Vanaf 1976 tot nu toe is hij actief als vrijwilliger bij de Stichting Oudheidkamer Enter. Hij heeft tientallen jaren in de zomermaanden demonstraties klompen maken gegeven. In 1978 was hij medeoprichter van het Urker museum Hulp en Steun en het latere definitieve museum Het Oude Raadhuis (1979). Daarnaast heeft hij zich ingezet voor de oprichting van de Vereniging Vrienden van Urk. Momenteel beheert hij het fotoarchief van de vereniging. Ook heeft Piet Brouwer privéstukken beschikbaar gesteld aan het museum. Tevens zijn diverse ideeën door hem doorgevoerd. Hij stelde daarvoor het materiaal kosteloos of tegen kostprijs beschikbaar. Voor museum Het Oude Raadhuis geeft hij demonstraties van het maken van zijn kunstwerken. Vanaf 1994 tot op heden is hij actief als amateur-kunstenaar. Hij heeft diverse kunstwerken gemaakt, waaronder de IJsvlet en de Vroemoer. Die kunstwerken zijn beeldbepalende monumenten op Urk geworden.

Ter gelegenheid van het feit dat hij sinds 1960 maatschappelijke activiteiten verricht op het gebied van cultuur en cultuurhistorie en dat hij iemand is die zich lange tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd, is hij benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.