Wageningen Universiteit en Researchcentrum 28 nov 2011

Onderdeel: Alterra

In het rapport 'Sleutel van het verleden, sleutel tot de toekomst' over het Rijnstrangengebied halen drie onderzoekers verhalen naar boven van de eeuwenoude strijd én leven met het water in de streek. Die cultuurhistorie vormt tevens de sleutel tot de toekomst van het gebied, als het aan de auteurs ligt.
Â
"Cultuurhistorie kan een belangrijke rol spelen als inspirator voor nieuwe ontwikkelingen," zegt John Mulder, historisch-geografisch onderzoeker bij Alterra, onderdeel van Wageningen UR. "De Rijnstrangen zijn vergeven van sporen van het eeuwenlange leven bij de rivier en gebeurtenissen die invloed hebben gehad op onze nationale geschiedenis. Deze cultuurhistorie ligt verankerd in de relicten van oude rivieren en andere landschapselementen. De verhalen die hiermee verbonden zijn vormen een schatkist die veel kan betekenen voor het welzijn van de bewoners."

De cultuurhistorie van het gebied draagt de kiemen in zich voor nieuwe economische ontwikkelingen. John Mulder: "Dit moet het visitekaartje worden van de streek. De Rijnstrangen kunnen een sleutelpositie krijgen: een sleutel voor nieuwe economische dragers, een sleutel voor de watervoorziening van Midden- en West-Nederland, een sleutel voor de waterveiligheid op lange termijn en een sleutel voor de leefbaarheid van het gebied." Om deze kansen te belichten noemen de onderzoekers in hun studie 19 specifieke voorbeelden van het rijke verleden van het gebied en de kansen die daar heden ten dage uit voortvloeien. Daarbij hielden zij ook rekening met bijvoorbeeld klimaatverandering en de financiële middelen van de opdrachtgevers: de provincie Gelderland, de gemeenten Rijnwaarden, Zevenaar en Duiven en het waterschap Rijn en IJssel.

"Wij hebben de ideeën aangedragen," zegt John Mulder. "Het is nu aan de opdrachtgevers om te zien of en hoe zij die kunnen uitwerken." De Gelderse gedeputeerde Annemieke Traag hoopt in ieder geval dat de publicatie een inspirerende handreiking zal zijn en dat betrokken partijen via een gezamenlijk uitvoeringsprogramma de kansen gaan verzilveren.

---

'Sleutel van het verleden, sleutel tot de toekomst', door Ferdinand van Hemmen, Marije Tilstra en John Mulder.

âSleutel van het verleden, sleutel tot de toekomstâ, door Ferdinand van Hemmen, Marije Tilstra en John Mulder
Contact
Meer informatie:
JR (John) Mulder