Gemeente Best

Gefaseerde afbouw hondentoiletten

28-11-2011

De gemeente gaat vanaf begin 2012 het aantal hondentoiletten in Best flink terugbrengen. Van de vierenveertig die er nu zijn blijven er aan het einde van 2013 nog circa veertien over. Er komen wel extra uitlaatstroken en afvalbakken voor terug. De gemeente vraagt uw advies over de uitvoering van dit plan.

Waarom deze maatregel?
Al bij vaststelling van de begroting voor 2011 is besloten tot deze maatregel omdat de gemeente moet bezuinigen. Omdat de gemeente het uitlaten van honden wel wil regelen, om te voorkomen dat honden bijvoorbeeld hun behoefte doen op of bij speelveldjes. Het plan daarvoor is de afgelopen tijd verder uitgewerkt.

Gefaseerde aanpak
De hondentoiletten worden in fases verwijderd, in 2012 worden er 15 verwijderd en in 2013 weer 15. Daarna volgt een evaluatie en wordt besloten of ook de resterende toiletten worden opgeruimd. Op plaatsen waar hondentoiletten verdwijnen, worden hondenafvalbakken geplaatst voor het opruimen van de uitwerpselen. Die afvalbakken hebben een zelfsluitende deksel tegen stankoverlast. De vrijkomende plaats wordt in de meeste gevallen als openbaar groen ingericht.

Extra hondenuitlaatstroken
De gemeente gaat het aantal uitlaatstroken ook uitbereiden. Daar kunnen honden met meer vrijheid maar aangeleind hun behoefte doen. De uitwerpselen moeten door hun baasje of begeleider opgeruimd worden. Ook hier worden hondenafvalbakken geplaatst. U herkent de uitlaatstroken aan een bordje.

Geef de gemeente advies
De gemeente wil graag advies van bewoners, hondenbezitter of omwonenden van een hondentoilet of -uitlaatstrook over de volgende zaken:
* Welke 15 hondentoiletten verwijderen we in 2012 op?
* Welke 15 hondentoiletten verwijderen we in 2013 op?
* Waar moeten nieuwe hondenuitlaatstroken komen?
* Hoe richten we vrijkomende gebieden in?

Samenwerking bewonersoverleggroepen
Het GOEB (Gemeentelijk Overleg Erkende Bewonersgroepen) en de gemeente hebben al gesproken over het plan en de manier om bewoners daarbij te betrekken. Op maandag 12 december bespreekt het GOEB de realisatie en coördinatie van het plan met 15 bewonersoverleggen. Wij houden u op de hoogte!

hondentoilet

---