Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Presentatie 'Evenwichtskunst' over risico-regelreflex

Aantastingen van fysieke veiligheid (incidenten) en potientiële gevaren (risico's en onzekerheden), vragen altijd om lastige afwegingen en evenwichtskunst. Een actievere rol van bedrijven en burgers - naast de overheid - moet mogelijk zijn. Dat staat in Evenwichtskunst. Over de verdeling van verantwoordelijkheid van fysieke veiligheid, dat vandaag wordt overhandigd aan minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Verwachtingen over de overheidsverantwoordelijkheid voor fysieke veiligheid kunnen overspannen zijn. Reden voor de minister de WRR te vragen om een visie. Centraal stonden twee vragen van de minister:


1. Welke mogelijkheden ziet u voor een generiek risicobeleid met een kleinere rol voor de overheid met betrekking tot het afwenden en compenseren van risico's?


2. In hoeverre ziet u aanknopingspunten om bestaande mechanismen te doorbreken en blokkades weg te nemen, zowel wat betreft de risicoregelreflex, als de reflex om de verantwoordelijkheid bij de overheid te leggen?

De WRR stelt dat de overheid niet als enige de prijs voor veiligheid en de rekening voor schade kan betalen. Ook bedrijven en burgers moeten daarvoor verantwoordelijkheid dragen, bijvoorbeeld door zich beter te verzekeren. De WRR stelt vast dat diverse bedrijven en brancheorganisaties zich op verschillende manieren inzetten voor fysieke veiligheid. De overheid kan hen veel nadrukkelijker betrekken bij het verkennen van risico's en onzekerheid.

Het volledige document is in te zien via deze link Zie het origineel


Meer informatie

Persbericht 28 november 2011 - Evenwichtskunst. Over de verdeling van verantwoordelijkheid voor fysieke veiligheid

Toespraak prof.dr.ir. Marjolein van Asselt ter gelegenheid van de presentatie van Evenwichtskunst 28 november 2011