Gemeente Heeze-Leende


Meer gemeentelijke controle op brandveiligheid

Gebouwen in de gemeente Heeze-Leende dienen te voldoen aan een aantal brandveiligheidseisen. Deze eisen liggen vast in de wet. Naleving van deze eisen draagt bij aan de verbetering van de (brand)veiligheid in een gebouw. Zo dient de eigenaar of exploitant van een gebouw te zorgen voor een goedwerkende brandmelder, een alarmering voor gebruikers en passende vluchtmogelijkheden. Daarnaast is het voor gebruikers van een gebouw van belang dat zij zich bewust zijn van en laten informeren over de brandveiligheidsvoorzieningen. De gemeente is de instantie die er op toe ziet dat de brandveiligheidsvoorschriften worden nageleefd.

Omgevingsvergunning
Brandveiligheidsvoorschriften staan genoemd in het Gebruiksbesluit. Dit besluit maakt onderdeel uit van de omgevingsvergunning die sinds 2010 van kracht is. In de omgevingsvergunning zijn diverse `losse' vergunningen op het gebied van onder andere bouwen en milieu opgegaan. Een gebouw kan diverse gebruiksfuncties hebben, zoals een zogenoemde onderwijsfunctie, sportfunctie en bijeenkomstenfunctie. Voor al deze functies moest vóór 2010 een aparte vergunning worden aangevraagd bij de gemeente.

Sinds de invoering van de omgevingsvergunning dient een exploitant/eigenaar van een gebouw zich (nog meer dan voorheen) zelf op de hoogte te stellen en te houden van de diverse regels die gelden binnen de omgevingsvergunning, zoals de brandveiligheidseisen. Bovendien gaat de gemeente de exploitant/eigenaar nu meer aanspreken op zijn verantwoordelijkheid door te controleren en te handhaven in geval van overtreding van de regelgeving.

Brandveiligheidscontroles
De brandveiligheidscontroles zijn onlangs gestart. Naast het controleren van de brandveiligheidssituatie hebben deze controles als doel om het inzicht en de bewustwording van de voorgeschreven brandveiligheidseisen te vergroten bij de exploitant/eigenaar van het desbetreffende gebouw. De brandweer Heeze-Leende voert deze controles uit.

De brandweer staat exploitanten/eigenaren graag te woord wanneer nadere informatie over brandveiligheid gewenst is. Dit geldt natuurlijk ook voor burgers die informatie wensen over het aanbrengen van brandveiligheidsverbeteringen in hun woning, zoals het plaatsen van rookmelders of het opstellen van een vluchtplan.

Nadere informatie kunt u telefonisch inwinnen bij de heer R. Sweere van de Brandweer, bereikbaar via nummer 040-22 41 522 of e-mail r.sweere@heeze-leende.nl