Belgische Federale Overheid

cruciaal om vraag naar voedsel te kunnen beantwoorden

Duurzame intensivering en innovatie van de Afrikaanse landbouw cruciaal om vraag naar voedsel te kunnen beantwoorden

Datum: 28 november 2011

Indien er niet op grote schaal landbouwintensivering en -innovatie plaatsvindt, gaan Burundi, Rwanda, en DR Congo weer moeilijke jaren tegemoet. Deze waarschuwing gaat uit van de deelnemers aan de conferentie over landbouwonderzoek in Kigali (Rwanda) van 24 tot 27 oktober 2011. Men had het er over de mogelijkheden om de snelgroeiende Afrikaanse bevolking te voeden.

"Het wordt tijd dat we met praktische oplossingen komen die definitief de cyclus van honger, armoede, en conflict doorbreken", zegt Bernard Vanlauwe van CIALCA. "Duurzame intensivering van de landbouw is de beste manier om rurale armoede en honger te bestrijden in dit gebied met hoge bevolkingsdruk", benadrukte Jos Kalders van DGD.

De Rwandese minister van Landbouw Agnes Kalibata argumenteerde dat landbouwers zullen produceren als ze toegang hebben tot de markt. Zij daagde de wetenschappers uit met de uitspraak: "You have the power to change farmers' lives, use it! Give us the tools to do so".

De conferentie werd georganiseerd door CIALCA, een consortium van drie internationale onderzoeksinstituten, Belgische en lokale universiteiten en een veelheid van lokale ontwikkelingspartners. Het is een van de eerste grote landbouwcongressen in de regio sinds de stabiliteit in het Grote Meren-gebied enigszins is teruggekeerd. CIALCA wordt gefinancierd door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking (DGD). Zo'n 250 personen uit vooral Centraal-Afrika namen deel, met een aanzienlijke deelname van Belgische universiteiten.

www.cialcaconference.org Externe link