Nieuw-Vlaamse Alliantie



Jaarverslag Comité P leest als gigantisch klachtenboek tegen Turtelboom

klok 28 november 2011

Het jaarverslag neemt niet zozeer de individuele fouten van politieagenten onder vuur, maar wel het totaal gebrek aan politiebeleid. Schokkend is dat het Comité P in de meeste gevallen al jarenlang de geformuleerde aanbevelingen alsmaar moet blijven herhalen, zonder dat de bevoegde minister ook maar iets uitricht met de aanbevelingen. "Men kan de aanbevelingen evengoed tegen het behang plakken." Dat zeggen N-VA-Kamerleden Koenraad Degroote en Ben Weyts in een reactie op het bekendmaken van het jongste verslag.

Degroote en Weyts: "Op ontzettend veel punten klaagt het Comité P over de afwezigheid van procedures en van opleiding en vorming van agenten. Blijkt dat er geen uitgewerkte procedures bestaan over bijvoorbeeld het gebruik van dwang en geweld bij grote manifestaties en bij grootscheepse aanhoudingen: aanbevelingen van 2004 en 2006 wachten nog steeds op uitvoering. Er wordt intussen maar wat geïmproviseerd."

Er bestaat ook geen regelgevend kader voor de inzet van honden. Het Comité P vraagt al sinds 2006 de dringende invoering van een dergelijk kader.

De onthaalfunctie in de commissariaten vormt 10 % van de klachten bij Comité P. Er bestaat dan ook nog steeds geen uitgeschreven onthaalproces, ondanks de aanbevelingen in het rapport Comité P van 2005...

Internationaal een flop

Ook de samenwerking van politiediensten met internationale partners is een flop. Degroote en Weyts: "Ronduit opzienbarend is het feit dat er nog steeds grote onduidelijkheid is over het politieoptreden in geval van acute crisissituaties en de aanpak van verdachten die zich verplaatsen over de grenzen van de politiezones heen. Ook daaromtrent werden echter in het verleden aanbevelingen geformuleerd."

Tot slot valt ook het klachtenboek inzake opleiding, rekrutering en selectie, integriteitsbeleid en nog zoveel meer in pijnlijke herhaling.

"Het jaarverslag leest als een pijnlijk klachtenboek tegen minister Turtelboom, de minister van politiecommunicatie, niet van politiebeleid. De minister is overal waar de televisiecamera's hun opwachting maken: politieacties en -controles, natuur- en andere rampen... Maar de grote dossiers inzake politiebeleid blijven onaangeroerd. Al jaren wordt niets gedaan op vlak van de grote uitdagingen waar de politie voor staat: de financiering van de politiezones, de invoering van enige uniformiteit in de opleiding van agenten en in de bijkomende vorming, de herziening van het statuut van de politieagenten, het integriteitsbeleid bij de politie(top) enzovoort", zeggen Weyts en Degroote.

Alleen geeft de aanpak van die fundamenteel dossiers de minister geen televisietijd... Auteur(s): Koenraad Degroote , Kamerlid Ben Weyts, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie.nijs@n-va.be