Gemeente Heeze-Leende


Werkzaamheden in bossen van het Meerven e.o.

De gemeente Heeze-Leende start begin januari 2012 met dunningswerkzaamheden in het merendeel van de bossen van het Meerven. Daarnaast worden gevaarlijke bomen verwijderd en verjongingsgaten aangebracht. Ook wordt een verbindingszone aangelegd tussen het Diepe Meerven en het Witven. De werkzaamheden worden voor het broedseizoen in maart afgerond.

De gemeente heeft als voornaamste doelstellingen voor het Meerven om de aanwezige ecologische functies van de recreatieve mogelijkheden te versterken en verbeteren. Het gebied is opgenomen in het Natura 2000 netwerk. Dit is een Europees netwerk dat bestaat uit de belangrijkste natuurgebieden van Europa. Het Meerven is opgenomen vanwege zijn heidevegetaties en de daarbij behorende flora en fauna. In de laatste jaren is er dan ook hard aan gewerkt om de heide meer ruimte te geven. De verbinding tussen het Diep Meerven en het Witven zal karakteristieke soorten weer de kans geven om zich te verplaatsen tussen deze twee vennen.

Voor de recreatie zijn de laatste jaren de wandelroutes vernieuwd, een mountainbikeroute aangelegd en de ruiterroute aangepast. Afgelopen jaar is de knuppelbrug tevens vervangen in samenwerking met de provincie Noord-Brabant en reconstructie Boven-Dommel waarbij een voorlichtingsbord is aangebracht.