Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland


Meer praten met verstandelijk beperkte cliënten

Medewerkers in de zorg voor cliënten met een verstandelijke beperking gaan bewuster om met het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen en het zoeken naar alternatieven. Om vrijheidsbeperking verder terug te dringen moeten medewerkers nog meer met cliënten spreken. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op 24 locaties waar cliënten verblijven die regelmatig worden afgezonderd of in afzondering leven en/of gefixeerd worden.

Uit het IGZ-rapport 'Kwaliteit van zorg bij langdurige vrijheidsbeperking van mensen met een verstandelijke beperking: vooral de dialoog ontbreekt' blijkt dat management en medewerkers bewuster omgaan met het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen en het zoeken naar alternatieven. Het blijven zoeken naar alternatieven voor vrijheidsbeperking in de zorg is effectief. Dat is ook de conclusie van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de staatssecretaris is er een sterke beweging c.q. een professionaliseringsslag gaande in de langdurige zorg, waardoor het mogelijk is vrijheidsbeperkingen steeds meer terug te dringen.

Probleemgedrag
In het onderzoeksrapport stelt IGZ wel dat cliënten en hun vertegenwoordigers te weinig betrokken worden bij het terugdringen van vrijheidsbeperking. IGZ vindt dat zorgmedewerkers nog meer moeten proberen de cliënt te begrijpen en gerichter te kijken naar oorzaken van probleemgedrag. Zo kan effectiever gezocht worden naar een manier om in te spelen op dit gedrag.

Brandon
Aanleiding voor het IGZ-onderzoek was de uitzending over Brandon, de jongeman die vastgebonden
afgezonderd leefde. IGZ heeft daarop met voorrang locaties bezocht met cliënten die mogelijk in soortgelijke omstandigheden verkeren. Het terugdringen van vrijheidsbeperking staat de laatste jaren hoog op de agenda. V&VN werkt aan vrijheidsbeperking in alle zorgsectoren.
---