Rijksoverheid

Teeven opent Meldkamer Noord-Nederland

Nieuwsbericht | 28-11-2011

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft vandaag in Drachten de nieuwe Meldkamer Noord-Nederland en het Diensten- en Trainingscentrum Azeven van de politie officieel geopend.

Meldkamer handelt alle 112-telefoontjes af

In één nieuw gebouw zijn drie regionale meldkamers samengevoegd. Voor inwoners en alle hulpverleningsdiensten van Drenthe, Friesland en Groningen handelt de meldkamer Noord-Nederland alle 112-telefoontjes af. Ook worden vanuit de meldkamer hulpverleners op straat ondersteund met informatie en dienstverlening.

Nieuwe meldkamerorganisatie

Het kabinet onderzoekt naar aanleiding van afspraken in het regeerakkoord hoe het aantal meldkamers het best kan worden teruggebracht om de efficiëntie te vergroten. "Wat de uitkomst van dat onderzoek ook is: belangrijk is dat de nieuwe meldkamerorganisatie leidt tot een kwalitatief betere dienstverlening tegen structureel lagere kosten, een besparing van 50 miljoen euro per jaar", aldus Teeven tijdens zijn openingstoespraak.

Schaalvergroting en standaardisatie

Volgens Teeven is de meldkamer in Drachten een voorbeeld van hoe kwaliteit en efficiëntie van meldkamers kunnen worden vergroot door schaalvergroting en standaardisatie.

De Meldkamer Noord-Nederland bedient negen verschillende hulpverleningsdiensten (politie, brandweer en ambulancediensten) in drie provincies en heeft te maken met twaalf organisaties.