Politie Rotterdam-Rijnmond

Preventie voor 10.000 eyes in Delfshaven en Overschie

Datum incident: 28-11-2011 Locatie: - District/dienst: Rotterdam-West

Datum publicatie: 28-11-2011 16:09

ROTTERDAM-WEST- Politieagenten in Delfshaven en Overschie gaan de komende weken, in het kader van het project 10.000 eyes, bij winkeliers op bezoek. De afgelopen weken zijn er veel preventietips op het gebied van overvallen en winkeldiefstallen gegeven aan winkeliers die hierop actie hebben ondernomen. Op verzoek van de winkeliers gaan agenten de komende weken met regelmaat bij hen op bezoek om te kijken hoe het ervoor staat.

Maatregelen

De ondernemers in Delfshaven en Overschie werden in september en oktober, vanuit het project 10.000 eyes, bezocht door mysteryguests om hen te wijzen op maatregelen tegen winkeldiefstal en overvallen. Deze `nepklanten' keken hoe het staat met de veiligheid in de winkels. In veel gevallen werden zonder moeite goederen weggenomen. Uit 36 winkels zijn in totaal 88 goederen weggenomen. Uiteraard zijn deze goederen weer teruggeven aan de rechtmatige eigenaren. De actie was bedoeld om bewustwording te creëren.

Tijdens een bijeenkomst kregen de winkeliers adviezen om overvallen en winkeldiefstal te voorkomen. Er werden direct door de winkeliers maatregelen genomen.

De komende weken gaan agenten, op verzoek van de winkeliers, langs om te kijken hoe het ervoor staat en of er mogelijk nog meer aan preventie gedaan kan worden.

Project 10.000 eyes

Het project 10.000 eyes wil winkeliers en buurtbewoners stimuleren om bewust en alert om te gaan met hun eigen veiligheid en die van anderen. Eén van de initiatieven daartoe is het geven van preventieadvies aan winkeliers. Maar de komende tijd staan er nog meer initiatieven gepland. De politie doet dit samen met haar externe partners. Samen moeten we namelijk een vuist maken voor een veilige buurt.

Nieuwe initiatieven

Het project loopt officieel tot eind december. Het symbool van het project, de ogen, zal verdwijnen uit het straatbeeld. Het gedachtegoed achter het project echter niet. Veiligheid is een onderwerp van continue aandacht en de politie in dit gebied zal hierop blijven investeren via de weg waarmee zij met dit project is ingeslagen. De komende weken staan er diverse sociale buurtactiviteiten met bewoners gepland. Eind december komt er een veiligheidsfair met veel sfeer en voorlichting over veiligheid. Daarnaast komt er een graffityproject met kinderen, wat zal resulteren in een groot reclamebord met een veiligheidsleus op een mooi plekje in de wijk. Ter afsluiting van het project zullen twee wijkbewoners mee omhoog gaan in een hoogwerker om de ogen te verwijderen van het Europoint gebouw. Meer informatie over het project is te vinden op de website 10000eyes.nl