CNV Vakmensen


CNV Vakmensen: 'Loon is geen wondermiddel in crisistijd'

28 november 2011
"Ik pleit voor een plan van aanpak om de gevolgen van de economische crisis zoveel mogelijk te beperken", zegt Jaap Jongejan, voorzitter van CNV Vakmensen. Hij reageert daarmee op de uitspraken van minister Kamp dat cao-afspraken opengebroken moeten worden om afgesproken loonsverhogingen niet uit te betalen. "Als het slecht gaat in een bedrijf, gaan vakbonden en werkgevers altijd al om tafel. Dat deden we al en dat blijven we doen. Maar het is te simpel om alleen naar lonen te kijken, alleen daarmee houd je een bedrijf echt niet overeind."

Jongejan: "Helaas worden we nu -opnieuw- geconfronteerd met een crisis, veel bedrijven hebben het moeilijk. Ik wil graag meedenken over de antwoorden op belangrijke vragen, zoals; hoe gaan wij als Nederland deze crisis aanpakken? Hoe voorkomen wij dat er op grote schaal mensen worden ontslagen en in de WW belanden? Hoe geven wij bedrijven en onze economie weer toekomst? Ik denk dat deeltijd-WW daar bijvoorbeeld een positieve rol in kan spelen. Slechts lonen verlagen, leidt tot koopkrachtdaling, daar zit de economie ook niet op te wachten."

Volgens de vakbondsman is er geen tijd te verliezen: "Ik lees dat de minister van Sociale Zaken volgend jaar met een aantal voorstellen komt. Zo lang wil ik niet wachten. We moeten nu maatregelen treffen om de gevolgen van de crisis zoveel mogelijk te beperken."

OnderwerpenCrisis