Vakcentrum Levensmiddelen

De rol van de zelfstandige ondernemer in de supermarktbranche

28 november 2011
---

Het Vakcentrum heeft met belangstelling kennis genomen van de aangekondigde overname van C1000 door Jumbo. Door de samenvoeging binnen één holding ontstaat er een conglomeraat dat uit circa 725 winkels gaat bestaan, waarvan ruim 65% in handen is van zelfstandige ondernemers. Wel kan er sprake zijn dat op termijn een aantal vestigingen wordt doorverkocht.

"Ons streven is de belangen van onze leden zo goed mogelijk te behartigen", aldus directeur Patricia Hoogstraaten. "Vrijwel alle winkels van de C1000 formule worden immers door zelfstandig ondernemers gerund. Wat betreft de Jumbo winkels, daar wordt ruim een derde van het winkelbestand door zelfstandigen beheerd.". Zij hebben er belang bij dat deze situatie gehandhaafd blijft en dat zij nauw betrokken worden bij de uitvoering van de voorgenomen samenwerking. Ook hebben zij belang bij een doordacht investeringsbeleid. Een deel van de ondernemers is recentelijk van formule veranderd en wijziging leidt tot een ongewenste desinvestering.

Naast de vragen rondom de mogelijkheid van doorverkoop van een gedeelte van de portefeuille plaatst het Vakcentrum kanttekeningen bij de voorspelde synergie voordelen. In hoeverre komen deze ook terecht bij de zelfstandige ondernemer?

Het mkb is de ruggengraat van onze economie
Het Vakcentrum kijkt momenteel naar de gevolgen die de overname heeft voor de betrokken leden. Belangrijk gegeven is daarbij dat het zelfstandig ondernemerschap en de meerwaarde ervan in de toekomst gewaarborgd blijft. Bewezen is dat zelfstandige mkb-ondernemers meer betrokken zijn als het om personeel en de lokale omgeving gaat.