Openbaar Ministerie

OM eist in hoger beroep 10 jaar cel en TBS voor het in de brand steken van vriendin

28 november 2011 - Ressortsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep 10 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 39-jarige man voor een poging tot moord op zijn (ex)vriendin op 22 februari 2010 in Den Haag. Volgens het OM goot de verdachte zonder enige aanleiding benzine over het gezicht en de romp van zijn vriendin en stak dat aan. Het slachtoffer liep daardoor verminkende brandwonden op aan haar lichaam en gezicht.

Het OM acht wettig en overtuigend bewezen dat er sprake is van een poging tot moord. Het is van algemene bekendheid dat het in de brand steken van een persoon kan leiden tot diens dood. Daarnaast handelde verdachte met voorbedachte rade, hij was al langer met de gedachte aan het spelen zijn partner in de brand te steken. Het feit dat verdachte zijn vriendin onder de douche heeft gezet toen zij in brand stond, doet volgens het OM niets af aan de ernst van de zaak. "De man heeft niet adequaat genoeg gehandeld om te spreken van een vrijwillige terugtred," aldus de advocaat-generaal (OM) ter zitting.

Het OM eist een gevangenisstraf van 10 jaar voor de poging moord en opzettelijke brandstichting met levensgevaar voor anderen en gevaar voor goederen. Deskundigen stelden bij de verdachte een gebrekkige ontwikkeling en een ziekelijke stoornis van de geestvermogens vast. Daarom is naast de gevangenisstraf ook TBS met dwangverpleging gevorderd door het OM.

De Rechtbank Den Haag veroordeelde de verdachte eerder tot 10 jaar gevangenisstraf en TBS, conform de eis van de officier van justitie. De verdachte stelde hoger beroep in tegen het vonnis van de rechtbank.

Uitspraak (naar verwachting) op 12 december 2011.