Openbaar Ministerie

Tot 3 jaar gevangenisstraf voor skimfraude

28 november 2011 - Landelijk Parket

De rechtbank in Rotterdam heeft een verdachte van grootschalige skimfraude maandag veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf en een geldboete van ruim 168.500 euro. Drie medeverdachten kregen celstraffen tot 2 jaar opgelegd.

Het Openbaar Ministerie (OM) houdt de groep verantwoordelijk voor een omvangrijke fraude met gestolen bankgegevens. De verdachten gebruikten een geraffineerde methode om bankpassen en pincodes van ABN Amro-klanten te kopiëren. Met deze gegevens werden bankpassen nagemaakt, waarmee de verdachten ruim 1,5 miljoen euro van bankrekeningen haalden. Het gaat om een van de grootste skimfraudes uit de afgelopen jaren.

De rechtbank wees er in haar vonnis op dat het maatschappelijk en economisch van groot belang is dat consumenten vertrouwen houden in het betalingsverkeer. ,,Skimming is een ernstige en hinderlijke vorm van criminaliteit die veel schade aanricht bij financiële instellingen en gebruikers van bancaire producten.''

De zaak tegen een vijfde verdachte in deze skimfraude werd door de rechtbank aangehouden. Een zesde verdachte is vrijgesproken.