Waterschap Dommel

Biodiversiteit in Dommeldal vergroten

Op 1 december 2011 wordt door leerlingen van de Helicon opleiding/ VMBO-groen uit Eindhoven hard gewerkt om de biodiversiteit in het Dommeldal bij High Tech Campus (HTC) in Eindhoven te vergroten.

Elkaar slim opzoeken

Waterschap De Dommel en HTC hebben beide eind 2009 het convenant `countdown 2010' ondertekend. Ze zetten zich hiermee actief in voor verbetering van de biodiversiteit. Op verzoek van beide organisaties heeft Royal Haskoning in 2010 enkele maatregelen uitgewerkt die als doel hebben de biodiversiteit in het Dommeldal op het terrein van de HTC te versterken. Door het nemen van kleine maatregelen in het gebied zoals; laagtes creëren door het afgraven van bovengrond, het verondiepen van sloten en verflauwen van taluds in poelen, ontstaan er meer kansen voor watervogels, amfibieën en moerasvegetatie. Deze maatregelen sluiten goed aan bij het bagger- en beekherstelproject Dommel door Eindhoven. Daarnaast wordt de begrazing van het terrein uitgevoerd door jonge koeien, geleverd door de boer van de Genneper Parken, in plaats van het traditionele grasmaaien. Vorige week zijn de werkzaamheden voor het biodiversiteitsproject uitgevoerd door van Stipdonk landschapsinrichting. Dit is de reguliere beheerder van het Dommeldal ter plaatse van de HTC.

Helicon leerlingen aan de slag

De leerlingen van de Heliconopleidingen/VMBO-groen werken al enkele jaren in het kader van het poelenadoptieproject van de gemeente Eindhoven mee aan het beheer van bestaande poelen die ook in het Dommeldal liggen. In het kader van het vak `beroepssituatie natuur- en landschapsbeheer' maken ze op deze wijze kennis met verschillende landschapselementen en het beheer daarvan. Ook dit jaar gaan de handen weer uit de mouwen. Op 1 december 2011 gaan leerlingen aan de slag in het Dommeldal. Er wordt hout gekapt en gesnoeid om voldoende lichtinval te houden in de poelen. Onder begeleiding van Brabants Landschap worden er nestkasten voor de Grote Gele Kwikstaart opgehangen aan de stuw en bruggen over de Dommel. Deze vogel is de biodiversiteitsambassadeur van Waterschap De Dommel en wordt hier regelmatig gezien. Stichting Stadsnatuur Eindhoven levert een vleermuiskast. Deze wordt tegen de wand van Helicon geplaatst. Een tweede kast voor vleermuizen wordt opgehangen op een van de gebouwen op de campus.

Relatie met project Dommel door Eindhoven

Waterschap De Dommel zorgt voor schoon, voldoende en veilig water in Midden-Brabant. Een belangrijk onderdeel hieruit is de kwaliteit verbeteren van stedelijk water en haar omgeving. De Dommel door Eindhoven is hier een mooi voorbeeld van. Het Dommeldal bij de HTC vormt dan ook een onderdeel van het project Dommel door Eindhoven. Zo wordt een deel van het vrijkomende hout vanuit het project Dommel door Eindhoven nu verplaatst naar het Dommeldal. Dit dode hout vergroot de biodiversiteit omdat diverse amfibieën zich hieronder verschuilen en een winterslaap houden. Zo wordt door goed samen te werken en projecten aan elkaar te koppelen de biodiversiteit in Eindhoven verbeterd!