Oranjefonds


Project van de week: Stichting ter Bevordering van Vrolijkheid, Amsterdam

Via sport kunnen mensen elkaar op een positieve manier ontmoeten. Ook al komen ze uit een ander land en uit een andere cultuur. De Nationale Stichting ter Bevordering van Vrolijkheid gebruikt sport als middel om kinderen uit asielzoekerscentra te activeren en in contact te brengen met omwonenden. Het Oranje Fonds steunt dit initiatief met EUR 10.000,=.

De stichting organiseerde eerder kleinschalige voetbalwedstrijdjes en dat beviel goed. In dit nieuwe project pakken ze het iets uitgebreider aan. De kinderen uit het asielzoekerscentrum krijgen training in sociale vaardigheden zoals vriendschappen sluiten en samenwerken. Vervolgens beginnen de vriendschappelijke wedstrijden die zowel binnen het asielzoekerscentrum als op lokale voetbalvelden gespeeld worden.

Festijn voor de buurt
Tijdens de wedstrijden zijn veel vrijwilligers actief die de wedstrijden begeleiden en nog andere leuke activiteiten verzorgen. Bijvoorbeeld muzikale optredens en modeshows. Zo wordt de wedstrijd een heel festijn, zowel voor de kinderen uit de asielzoekerscentra als uit de buurt.

Het leven buiten het centrum
En juist die verbinding met de buurt is belangrijk. Daarom spreekt de stichting tijdens de wedstrijden ouders van deelnemende kinderen aan. Aan ouders uit de buurt vragen ze bijvoorbeeld om een kind uit het asielzoekerscentrum eens uit te nodigen bij een verjaardagsfeestje als het tussen de kinderen blijkt te klikken. Zo worden de kinderen meer betrokken bij het leven buiten het centrum.

Langdurige vriendschappen
In een periode van 8 maanden wil de stichting in drie gemeenten 16 teams vormen van jongeren (7-21 jaar) en hun ouders. Hopelijk ontstaan er zo langdurige vriendschappen tussen gezinnen uit het asielzoekerscentrum en Nederlandse gezinnen. Het project zal worden afgerond met een groot slottoernooi in de stad Groningen.

Meer projecten?
Bekijk andere inspirerende projecten in het Archief van Projecten van de Week

>