Openbaar Ministerie

Geldboetes en werkstraffen geëist voor belastingfraude bij advocatenkantoor

28 november 2011 - Functioneel Parket

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank Den Haag geldboetes tot 23.000 euro en werkstraffen van 80 uur geëist tegen drie partner van een Haags advocatenkantoor voor belastingfraude en valsheid in geschrifte. Het Functioneel Parket verdenkt de drie verdachten in 2004 en 2005 privé uitgaven geboekt te hebben op rekening van het advocatenkantoor. Volgens de officier van justitie "hebben de verdachten ondernemers in Den Haag gevraagd strafbare feiten te plegen. Ze hebben hun maatschappelijke verantwoordelijkheid terzijde geschoven voor een fiscaal voordeel".

Vervalsen van facturen
Het Functioneel Parket vermoedt dat de verdachten ondernemers gevraagd hebben facturen te vervalsen door deze zodanig op te maken dat het leek te gaan om kosten van het advocatenkantoor. Die valse facturen zijn in de administratie van het advocatenkantoor opgenomen en verwerkt. Privé bestedingen werden op deze manier ten laste van het advocatenkantoor gebracht waardoor onjuiste aangiften omzet-, inkomsten- en vennootschapsbelasting zijn gedaan. "Zo werden geleverde gordijnen voor thuis ineens kantoorverlichting en interieuradvies wordt op de facturen omschreven als de begeleiding van de verhuizing van het advocatenkantoor", aldus de officier van justitie. "Het inkomen van de advocaten van kennelijk niet genoeg. De hebberigheid heeft toegeslagen, het verlangen naar meer."

Verdachten
Het OM vindt geldboetes en werkstraffen op zijn plaats. Twee van de oprichters van het advocatenkantoor hoorden geldboetes van 23.000 euro en 15.000 euro tegen zich eisen en werkstraffen van 80 uur. Tegen een partner van het advocatenkantoor heeft de officier van justitie een geldboete van 17.000 euro geëist.

Advocaten vervullen een belangrijke functie in de samenleving, het zijn de hoeders van het recht. Burgers moeten daarop kunnen vertrouwen en daarom is het belangrijk dat de overheid daadkrachtig optreedt bij deze zaken.