Rijksoverheid


28 november 2011

Antwoorden op schriftelijke Kamervragen met kenmerk 2011Z21001 over de oproep van Turken om meer te gaan rellen tegen Koerden.

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de schriftelijke Kamervragen die zijn gesteld door het lid Van Klaveren (PVV) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de oproep van Turken om meer te gaan rellen tegen Koerden met kenmerk 2011Z21001 (ingezonden 26 oktober 2011).

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

J.P.H. Donner


2011Z21001 Antwoorden op de vragen van het lid Van Klaveren (PVV) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de oproep van Turken om meer te gaan rellen tegen Koerden (ingezonden 26 oktober 2011)

Vraag 1: Bent u bekend met het artikel `Turken roepen op tot meer rellen tegen Koerden'?
1) Antwoord 1: Ja. Vraag 2 In hoeverre deelt u de visie dat het hier een `importprobleem' betreft dat een direct gevolg is van de massa-immigratie? Antwoord 2: Oplaaiend geweld in het Zuidoosten van Turkije heeft geresulteerd in het oplopen van spanningen in Nederland tussen mensen die de Koerdische en mensen die de Turkse standpunten aanhangen. Nederland heeft een open samenleving. Wat elders in de wereld gebeurt is voelbaar binnen de Nederlandse grenzen en omgekeerd. De kwalificatie `massa-immigratie' laat ik voor rekening van de vragensteller. Vraag 3 Welke specifieke maatregelen gaat u nemen om deze Turkse oproep tot geweld de kop in te drukken? Antwoord 3: Geen. Als het gaat om handhaving van de openbare orde dan is dit primair een verantwoordelijkheid van de lokale autoriteit. Van die zijde is er geen behoefte gebleken aan assistentie op landelijk niveau.


1) Elsevier, 25 oktober 2011