Watersportverbond - KNWV

Wout de Visser wint Karel Lantermans Trofee

maandag 28 november 2011

Afgelopen zondag, 27 november, is de Karel Lantermans Trofee gewonnen door Laserzeiler Wout de Visser.
In echt "beestenweer" wist met name Wout de Visser de rest van de talenten te overtuigen door tóch lekker het IJsselmeer bij Medemblik op te scheuren. Onder de meeste jonge zeilers en windsurfers heerste er enige twijfel; buiten stond er namelijk gemiddeld 25 knopen wind die soms zelfs uitschoot naar boven de 30 knopen (windkracht 7).Â
Toch verlieten uiteindelijk 12 zeilers en windsurfers de havenopening van het International Sailing Center te Medemblik. "Echte mensen" zoals Karel Lantermans ze uiteindelijk bestempelde.

Echte mensen!
De wedstrijdorganisatie besloot dat één wedstrijd voldoende was om de Karel Lantermans Trofee te kunnen uitreiken, aangezien de wind een tijd lang ruim boven de 30 knopen bleef hangen tijdens deze eerste start. Wout de Visser bleek, als Standaard zeiler in de Laser Radial, de boot als beste onder controle te hebben en won met overtuiging. Speciale vermeldingen waren er voor Philip Peter (PP) Plevier die met zijn Laser 4.7 als tweede over de lijn kwam, Maxime Jonker die als enige dame de wedstrijd uitvoer en de BIC Techno/ RS:X windsurfers die wel de haven hadden verlaten maar de grote boards op de korte golven maar moeilijk in bedwang konden houden en de finish uiteindelijk niet bereikten. Waar veel zeilers onder water verdwenen, moesten de windsurfers vooral zorgen dat hun boards nog wel contact hielden met het IJsselmeerse water. Een mooi spektakel om te bekijken, maar des te zwaarder om voor elkaar te krijgen.

Talentplan 2012-2016
Ruim 80 sporters en ouders bezochten na afloop de presentatie over de versterking binnen het Watersportverbond Talentplan.
Het Watersportverbond Talentplan ligt op koers maar zal moeten versterken om de groeiende stroom aan talent te kunnen blijven faciliteren. Nieuwe termen als de Topzeilacademie, Nationale Beloften Teams en Nationale Beloften Trainingen werden met instemming ontvangen. Grote aandacht was er voor een betere afstemming van studie,
wedstrijden en trainingen. Doordeweeks dichtbij huis, op de
verenigingen en hoofdsteunpunten, is het veel makkelijker om studie en sport te combineren dan ieder weekend ver van huis te trainen of te wedstrijdzeilen. Bovendien is de afstemming tussen trainingen en wedstrijden dan ook veel gezonder. Net als in andere sporten, zullen we doordeweeks veel effectiever kunnen trainen en voorbereid naar een wedstrijd kunnen afreizen. De klassenorganisaties, hoofdsteunpunten en verenigingen zijn hard aan het werk om deze toenemende vraag te gaan faciliteren. Aan ons allen om daar gebruik van te gaan maken en de sport naar een veel leuker en hoger niveau te brengen.

Meer informatie
Meer informatie over de versterkingen vind u via
www.watersportverbond.nl/talentplan en in de komende tijd ook via de website van de betrokken klassenorganisaties en hoofdsteunpunten.