Universiteit Leiden

âDemocratie maakt landen soms gevaarlijkerâ

Landen die in chaos verkeren dwingen tot het organiseren van landelijke verkiezingen, is niet altijd de beste weg naar democratie. Dat betoogde David Van Reybrouck op 28 november 2011 in zijn Cleveringarede. Van Reybrouck sprak precies op de dag dat Congo president en parlement koos.

Te snel

In allerlei landen, zo stelde Van Reybrouck, Belgisch schrijver en publicist, moest het invoeren van democratie op de puinhopen van een (burger)oorlog op last van de VN of âhet westenâ snel gaan. Niet alleen in Congo maar ook in Irak, Afghanistan, Oost-Timor en Burundi. Te snel. De gevolgen zijn vaak desastreus: nog grotere armoede dan voorheen, en oplaaiende strijd tussen rivaliserende partijen, met dood en verderf als gevolg.

Volgorde en tempo

Democratie is niet iets wat je van de ene dag op de andere invoert, betoogde Van Reybrouck. Kijk hoe lang het westen er zelf over deed. Hij speelt leentjebuur bij wat Nobelprijswinnaar economie Joseph Stiglitz schreef over de invoering van de vrije markt. Essentiële factoren zijn sequencing en pacing: volgorde en tempo. Een vrije markt zonder corrigerende structuur, leidt tot een puissant rijke elite, terwijl de bevolking er niets mee opschiet. Mutatis mutandis: als in een land de soevereiniteit vooral ligt bij een kleine elitaire uitsnede, zullen landelijke verkiezingen daar niets aan veranderen.

Begin met lokale verkiezingen

Begin, zo bepleitte de Cleveringshoogleraar, daarom met lokale verkiezingen. âZe betekenen een essentiële bouwsteen in de wederopbouw van een land. Provinciale, parlementaire en presidentiële verkiezingen zijn volgende stappen.â Bovendien kan via lokale verkiezingen politiek talent zich van onderop ontwikkelen en een kweekvijver vormen voor latere verkiezingen van hogere echelons. Maar dit is alleen mogelijk als de tijd genomen wordt, en als een niet-democratisch gekozen landelijke regering voor een afgemeten periode wordt gedoogd.

âHoogdagâ in Congo?

'Is vandaag een democratische hoogdag in Congo?, vroegh Van Reybrouck zich op zijn Belgisch af. Nee, concludeert hij. âEr is geen weggenet, niemand weet hoeveel inwoners er zijn en de digitale snelweg is een bospad.â Voor de 500 plaatsen in het parlement zijn er negentienduizend gegadigden. Dat vergt stembiljetten van imposante afmetingen â âkiesmattenâ zeggen de Congolezen zelf â en extra grote stembussen. âDie werden speciaal voor de gelegenheid in China getimmerd.â Maar lang niet alle stemlocaties zijn op tijd ingericht.

Snelle grondwetswijziging

âDaarbij waren er vele tientallen voorbeelden van geweld en intimidatie (uit het kamp van de zittende president Kabila-red.), waarbij zelfs de Congolese politie en veiligheidsdienst zich niet onbetuigd lietenâ, aldus Van Reybrouck. Het gaat om fysiek geweld, brandstichting en zelfs moord. En het belangrijkste: âBegin januari heeft president Kabila, terwijl het parlement met reces was, in zeven haasten de grondwet veranderd. Presidentsverkiezingen vinden, zo stond er ineens, in één ronde plaats, en niet in twee. Zo kan Kabila zijn heerschappij makkelijk verlengen, desnoods met slechts 20 of 30% van de stemmen.â

Lees de volledige oratietekst 'De democratie in ademnood: de gevaren van electoraal fundamentalisme'
Zie het origineel