Ingezonden persbericht



---


( PERSBERICHT )

's-Hertogenbosch, 14 november 2011

Jheronimus Bosch: modern en devoot?

Zwanenbroederslezing 2011

De Illustre Lieve Vrouwe Broederschap verkent in een jaarlijkse lezing de spirituele boodschap die Jheronimus Bosch met zijn werken wilde uitdrukken. Tijdens de tweede lezing op maandag 28 november 2011 staat hoogleraar prof. dr. Peter J.A. Nissen stil bij de vraag of de Moderne Devotie invloed heeft gehad op het werk van Jheronimus Bosch (ca.1450 - 1516).

De Moderne Devotie is een laatmiddeleeuwse religieuze vernieuwingsbeweging, ontstaan in het IJsseldal rond Geert Grote en verspreid over heel Noordwest-Europa. Zij streefde naar eenvoud van leven, Bijbelse spiritualiteit, morele levensverbetering en navolging van Jezus. Deze idealen kregen vorm in nieuwe religieuze leefgemeenschappen, zoals die van de Broeders en Zusters van het Gemene Leven, die zich ook in 's-Hertogenbosch vestigden. Maar de Moderne Devotie (= eigentijdse innerlijkheid) had ook grote invloed op leken. In de lezing zal de vraag centraal staan naar de mogelijke invloed van deze spiritualiteit op het werk van Jheronimus Bosch.

De Illustre Lieve Vrouwe Broederschap organiseert de Zwanenbroederslezing ter nagedachtenis van een van haar meest beroemde leden. Jaarlijks geven vooraanstaande sprekers - als opmaat naar het herdenkingsjaar 2016 - een lezing. In de voordrachten belichten zij de historische context waarin het werk van Jheronimus Bosch is gemaakt, ieder vanuit hun eigen invalshoek. Prof. dr. Peter J.A. Nissen, hoogleraar Cultuurgeschiedenis van de religiositeit, in het bijzonder vanaf de vroegmoderne tijd aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen, benadert het werk van Bosch vanuit religieuze vernieuwing.

Na de lezing voert het Matangi Quartet een nieuw werk voor strijkkwartet van de Brabantse componist Ruud van Eeten uit. Het driedelige kwartet is geïnspireerd op thema's die Jheronimus Bosch verbeeldde in zijn werken: paradijs, verleiding en hel. Het werk beleefde eerder in november zijn première in het Zwanenbroedershuis tijdens November Music.

De lezing wordt gehouden in het Zwanenbroedershuis, Hinthamerstraat 94 in 's-Hertogenbosch en is van 20.00 uur tot 21.30 uur.

De toegang is gratis, maar aanmelden is verplicht. De ruimte in het Zwanenbroedershuis is beperkt en aanmeldingen (1 of 2 personen) worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Aanmelden kan tot 23 november via JheronimusBosch@live.nl.
---

In 2016 herdenkt de stad 's-Hertogenbosch dat Jheronimus Bosch er 500 jaar geleden overleed. Dat jaar vormt het hoogtepunt van de manifestatie Jheronimus Bosch 500. Vanaf 2010 wordt jaarlijks een speciaal samengesteld programma aangeboden. Beeldend kunstenaars, filmmakers, kunstacademiestudenten, dansers, musici, theatermakers, kunsthistorici, inwoners en culturele instellingen laten zich inspireren door de creativiteit van Nederlands belangrijkste schilder uit de Middeleeuwen. De Zwanenbroederslezing is mede mogelijk gemaakt door stichting Jheronimus Bosch 500.
---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht