Raad van State


maandag 28 november 2011
10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Ameland van het bestemmingsplan 'Hollum 2009'. Het bestemmingsplan heeft betrekking op het dorp Hollum op het eiland. Het plan legt vooral de bestaande situatie in het dorp vast, maar maakt ook de bouw van nieuwe woningen mogelijk. Zo kunnen er onder meernaast een bestaande woning aan de Badweg twee nieuwe woningen worden gebouwd. De eigenaar van de bestaande woning kan zich hiermee niet verenigen en komt tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hem is onder andere sprake van belangenverstrengeling, omdat de zoon van de eigenaar van het perceel waarop één van de nieuwe woningen wordt gebouwd een partijgenoot zou zijn van de wethouder. De man betwijfelt daarom of er alleen ruimtelijke overwegingen ten grondslag hebben gelegen aan het besluit om aan de Badweg nieuwe woningen te bouwen. Een andere bewoner van het eiland wil een recreatieve bestemming voor een pand aan de Herenweg, maar het plan maakt dat niet mogelijk. De eigenaar van een pand aan de Burenlaan is het niet eens met de woonbestemming. In het vorige plan was het nog mogelijk om een klein ambachtelijk bedrijf/winkel te vestigen in dit pand en de man wil die mogelijkheid behouden. (zaaknummer 201004459/1)

10.00 uur

Zitting over de evenementenvergunning die de burgemeester van Amsterdam heeft verleend aan de Kermisgids B.V. voor de twaalf dagen durende Paaskermis in 2009 op het terrein van het Olympisch Stadion. Een aantal bedrijven dat in het Olympisch Stadion gevestigd is, is het niet eens met de vergunning. Zij voeren aan dat de kermis vóór 2009 werd gehouden op het Stadionplein tegenover het Olympisch stadion. Zij vrezen door de komst van de kermis naar het Olympisch Stadion meer geluidsoverlast, terwijl de kennisintensieve bedrijven juist gebaat zijn bij een rustige werkomgeving. De rechtbank in Amsterdam oordeelde in februari 2011 dat de burgemeester onvoldoende rekening heeft gehouden met het belang van de bedrijven bij een rustige werkomgeving. Ook heeft de burgemeester niet duidelijk gemaakt waarom de kermis dagelijks al om 14.00 uur geopend mocht worden. De burgemeester is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201103095/1)

10.00 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad om de busbrug De Binding in Zaandam weer voor alle verkeer open te stellen. De brug verbindt de wijken Westerkoog en Westerwatering en was tot 1 juni 2010 alleen toegankelijk voor fietsers, openbaar vervoer en hulpdiensten. Het gemeentebestuur wil met de openstelling van de brug de bereikbaarheid van de wijken verbeteren. Wel geldt er nog een beperking voor autoverkeer tijdens de spitsuren en voor vrachtverkeer. De Stichting Rondom de Binding en een aantal bewoners uit Koog aan de Zaan zijn het niet eens met de openstelling van de brug. Zij vrezen een aantasting van het woon- en leefklimaat als gevolg van een grote toename van het autoverkeer. De rechtbank in Haarlem verklaarde in februari 2011 een eerder beroep van de stichting en de inwoners ongegrond. Tegen die uitspraak komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook over de vrijstelling die het gemeentebestuur van het bestemmingsplan heeft verleend. Ook tegen dat besluit komen de stichting en de bewoners in hoger beroep, nadat de rechtbank in Haarlem een eerder beroep van hen in februari 2011 ongegrond verklaarde. Verder gaat de zitting over de hogere geluidswaarden die het gemeentebestuur heeft vastgesteld voor een aantal woningen in de omgeving van de brug. Ook tegen dat besluit komen de bewoners en de stichting in beroep bij de Raad van State. (zaaknummers 201103141/1, 201102679/1 en 201012911/1)

13.00 uur

Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Zuid Holland om een milieuvergunning te verlenen aan een asfaltcentrale aan de Gouderaksedijk in Gouda. De centrale produceert asfalt voor weg- en waterbouw. De centrale ligt aan de Hollandsche IJssel ten zuidoosten van Gouda. Volgens het provinciebestuur veroorzaakt de centrale te veel geluid buiten de zogenoemde geluidzone rondom het terrein waar de centrale is gevestigd. Hierdoor zouden enkele woningen geluidsoverlast ondervinden van de centrale. Tegelijkertijd heeft het provinciebestuur de oude milieuvergunning die in 1975 aan de centrale is verleend, aangepast. Tegen beide besluiten komt de asfaltcentrale in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De asfaltcentrale bestrijdt dat zij te veel geluid veroorzaakt. (zaaknummers 201011196/1 en 201011195/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

14.15 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Harlingen om een bouwvergunning te verlenen voor de bouw van een appartementencomplex met 37 appartementen op het voormalige Welgelegenterrein in Harlingen. Volgens het gemeentebestuur is het bouwplan in strijd met het bestemmingsplan en is de bouwvergunning daarom geweigerd. Zuiderhaven V.O.F. voert aan dat het gemeentebestuur de vergunning niet meer mocht weigeren omdat de termijn daarvoor inmiddels verstreken was. Omdat er na twaalf weken geen beslissing was genomen, is de bouwvergunning 'van rechtswege' verleend, aldus Zuiderhaven. De rechtbank in Leeuwarden oordeelde in mei 2011 dat het gemeentebestuur de vergunning inderdaad niet meer mocht weigeren. Tegen die uitspraak komen het gemeentebestuur en de Vereniging Bewoners Belangen Dichterbij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201106547/1)

15.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Delfzijl van het bestemmingsplan 'Windpark Delfzijl Noord'. Het plan maakt een windpark mogelijk met maximaal twintig windturbines. Van deze twintig turbines worden er maximaal vijftien op de Schermdijk en maximaal vijf op de Pier van Oterdum geplaatst, in het havengebied van Delfzijl. Het park heeft een totale omvang van 60 - 65 MW. Naar verwachting kan jaarlijks ruim 185.000 MWh opgewekt worden. Van deze opbrengst kan het windpark jaarlijks 30.000 huishoudens van stroom voorzien. Chemiebedrijf Akzo Nobel komt tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf is gevestigd in het industriegebied Oosterom. Volgens het bedrijf is de kans aanwezig dat een van de rotorbladen van de windturbines afbreekt. Hierdoor zou zijn chloorinstallatie geraakt kunnen worden waardoor de veiligheid in het gebied in het geding komt, aldus het bedrijf. Ook twee inwoners van Delfzijl en Borsweer komen tegen het plan in beroep. De inwoner van Delfzijl vindt vooral dat het uitzicht door de windturbines wordt aangetast. De man uit Borsweer vindt onder meer dat meer afstand moet worden aangehouden ten opzichte van de vaargeul van de Eemshaven. Ook vreest hij dat de windturbines de Waddenzee aantasten. Dit is de tweede rechtszitting. Eerder werd de zaak op 13 september jl. op zitting behandeld. (zaaknummer 201102155/1)