Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 25 november 2011

Kamervragen van het lid Bouwmeester (PvdA) over stopzetten richtlijn drang en dwang GGZ

aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


* Bent u het met de PvdA eens dat er nog teveel drang en dwang wordt toegepast in de (jeugd) GGZ?


* Deelt u de teleurstelling van de PvdA dat het terugdringen van drang en dwang langzaam gaat, langzamer dan het veld zelf aankondigde? Wilt u de meest recente cijfers aan de Kamer sturen?


* Staat u nog steeds achter de toezegging van uw voorganger in 2008 dat er een multidisciplinaire richtlijn drang en dwang moet komen, die ervoor moet zorgen alleen in uiterste nood drang en dwang toe te passen?


* Ziet u nog steeds de grote noodzaak in van de implementatie van een richtlijn, omdat het de kwaliteit en veiligheid van zorg vergroot? En drang en dwang maatregelen terugdringt?


* Aangezien de richtlijn er in juni 2011 nog steeds niet was, heeft de PvdA motie Bouwmeester (TK, 30 492, nr. 48) ingediend, die de Kamer oproept dat de multidisciplinaire richtlijn drang en dwang te ontwikkelen, waarom neemt u geen regie bij de totstandkoming hiervan?


* Waarom schrijft u de Kamer (Kamerstuk 30492 nr. 55) dat het veld niet wil betalen en dat er daarom geen multidisciplinaire richtlijn komt? Hoe ziet u de verantwoordelijkheidsverdeling en waarom maakt u verschil met uw voorgangers?


* Deelt u de grote zorgen van de PvdA voor de patiënten, nu de ontwikkeling van de richtlijn stil ligt?


* Waarom is er sinds oktober 2008 toegezegd door VWS en het GGZ veld dat deze belangrijke richtlijn er komt, terwijl er nog steeds niets ligt? Bent u bereid de regie te nemen en te zorgen dat het veld gezamenlijk aan de slag gaat om de multidisciplinaire richtlijn zo snel mogelijk op een goede wijze te implementeren? Zo nee, waarom niet?


* Wilt u deze vragen beantwoorden voor het AO van 15 december 2011?