Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 25 november 2011

Kamervragen van de leden Spekman en Recourt (PvdA) over de rechtsbijstand van vreemdelingen in bewaringszaken

aan de minister van Immigratie en Asiel


1) Heeft u kennisgenomen van het artikel "Matige rechtsbijstand vreemdeling"?{1}


2) Wat is uw reactie op dit artikel?


3) Hoe beoordeelt u het functioneren van het Juridisch Loket, dat vreemdelingen die in vreemdelingendetentie zijn geplaatst, moet helpen? Klopt het dat vreemdelingen dit Loket onvoldoende weten te vinden en het Loket weinig doet om dit te veranderen? Op welke wijze bent u bereid hier verandering in aan te brengen?


4) Kunt u gedetailleerd aangeven op welke wijze een in detentie geplaatste vreemdeling juridisch wordt bijgestaan vanaf het begin van de detentie tot aan het eind ervan? Heeft u signalen dat advocaten niet geïnteresseerd zijn in bewaringszaken? Klopt het dat bewaringsadvocaten weinig op bezoek komen bij de ingesloten vreemdeling en er veel 'vervuiling' zit op de piketlijst?


5) Hoe beoordeelt u het functioneren van de advocatuur in bewaringszaken?


6) Is voldoende gewaarborgd dat alle in bewaring geplaatste vreemdelingen tijdig rechtshulp krijgen? Op welke wijze is continuïteit van deze rechtshulp gedurende de bewaring, bij voorkeur van dezelfde advocaat, gewaarborgd?


7) Is voldoende gewaarborgd dat in bewaring geplaatste vreemdelingen rechtshulp van afdoende kwaliteit geboden krijgen? Zo ja, op welke wijze?


8) Bestaat het gevaar dat vreemdelingen langer dan noodzakelijk en rechtmatig is in vreemdelingenbewaring blijven als gevolg van de onvoldoende kwaliteit van de rechtsbijstand?


9) Bent u bereid in gesprek te gaan met de Raad voor de Rechtsbijstand om de bestaande knelpunten te bespreken en daarvoor tot oplossingen te komen?


10) Bent u bereid het in opdracht van de Raad voor de Rechtsbijstand uitgevoerde onderzoek "Evaluatie spreekuur vreemdelingenbewaring" aan de Kamer te doen toekomen?

{1} Dagblad De Volkskrant, 24 november 2011.




Partij van de Arbeid