CDA


Nieuws
Tuinbouw Rivierengebied verdient Greenport-status maandag 28 november 2011

Het Rivierengebied neemt qua economische betekenis als tuinbouwgebied na het Westland de tweede plaats in. Het Rivierengebied behoort echter nog niet tot de Greenports die het kabinet de komende jaren vanuit de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte wil ontwikkelen.

De CDA-Statenfractie is van mening dat het Rivierengebied op grond van haar kracht de Greenport-status verdient en wil dat de provincie dit bij het kabinet bewerkstelligt. Hiertoe wordt een voorstel gedaan aan Provinciale Staten van Gelderland. De aanleiding is dat Noord-Holland-Noord vorige week wel die bijzondere positie heeft gekregen.

De tuinbouw in het Rivierengebied heeft een toegevoegde waarde van ⬠800 miljoen per jaar en levert 30.000 arbeidsplaatsen. In de afgelopen jaren zijn samenwerkingsovereenkomsten tot stand gekomen voor de fruitteelt, de laanbomenteelt, de glastuinbouw en de paddestoelenteelt. Ondernemers, gemeenten en provincie werken daarbij aan het verder versterken van de sector.

Dit heeft ondermeer geleid tot het initiatief om de volgende Floriade in het Rivierengebied te laten plaats vinden. Er is dus alle reden om de greenportstatus aan de tuinbouw in het Rivierengebeid te verlenen.

Peter van Boheemen