Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
28 november 2011

53ste PROVINCIALE WANDELROUTE
OOSTENDSE KREKENWANDELROUTE

In Stene (Oostende) is op zaterdag 26 november 2011 de Oostendse Krekenwandelroute ingewandeld, de 53ste provinciale wandelroute. De nieuwe brochure en het startbord zijn er voorgesteld in aanwezigheid van gedeputeerde voor toerisme Patrick Van Gheluwe en burgemeester Jean Vandecasteele.

Op stap door de Oostendse Kreken
De Oostendse Krekenwandelroute is 13 km lang en start aan kinderboerderij De Lange Schuur in Stene. De nieuwe wandellus is conform de normen van Toerisme Vlaanderen bewegwijzerd met zeshoekjes op houten palen. Bij de startplaats staat een nieuw infobord. De wandelroute verkent het waardevolle en natuurrijke krekenlandschap tussen Oostende en het Kanaal Plassendale-Nieuwpoort. Een verrassend gaaf gebied dat nu voor het eerst voor de recreant ontsloten wordt met een bewegwijzerde route. De aanplanting van het Geuzenbos en de natuurinrichtingswerken van de VLM hebben het krekengebied een nieuw uitzicht gegeven. De route is voor drie vierden autovrij en verkent naast het Geuzenbos, de Grote Keignaert en de Zwaanhoek, ook het dorp Zandvoorde en de Groene 62, de oude spoorwegbedding Oostende-Torhout. Ook het Noriyuki Inouepad, de eerste schakel van het ambitieuze Groene Lint rond Oostende, is in het circuit opgenomen.

Thema's in de brochure
In de routebrochure zijn drie thema's uitgewerkt. Eentje gaat dieper in op de ontstaansgeschiedenis van het gebied, een ander handelt over de bijzondere fauna en flora die er voorkomt. Het derde thema focust op de geschiedenis van de Groene 62, de vroegere spoorlijn tussen Oostende en Torhout.

Europese middelen
De realisatie van de Oostendse Krekenwandelroute kadert in het Europese project 'Grenzeloos Wandelen', een Interreg IVA-project in de grensregio Vlaanderen-Nederland. Het project Grenzeloos Wandelen wil op een structurele manier de wandelrecreatie in de grensstreek naar een hoger niveau tillen door een kwalitatief wandelaanbod te creëren en door het onthaal van de wandelrecreanten te optimaliseren.

Partners
De Oostendse Krekenwandelroute is een initiatief van Westtoer en kwam tot stand in samenwerking met cvba Buitengoed, de Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap voor Natuur en Bos en de Stad Oostende. De realisatie ervan was mogelijk dankzij de steun van de Provincie West-Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen en de Europese Unie (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling).

Praktisch
Van de wandelroute wordt een brochure met kaart uitgegeven. Deze kost ¤ 2,00 en is onder meer beschikbaaar op de volgende plaatsen:
* Westtoer, T 050 30 55 00, info@westtoer.be, www.fietsen-wandelen.be, www.dekust.be

* Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis, T 0800 20 021,
* provincie@west-vlaanderen.be, www.west-vlaanderen.be
* Kinderboerderij De Lange Schuur, Stuiversstraat 599, 8400 Oostende, T 059 70 00 05,info@delangeschuur.be, www.delangeschuur.be
* Toerisme Oostende vzw, Monacoplein 2, 8400 Oostende, T 059 70 11 99, info@visitoostende.be, www.visitoostende.be