Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

PvdA Noord-Holland overweegt motie in Provinciale Staten "Negenjarige Alkmaarder Jossef moet in Nederland kunnen blijven"

De negenjarige Jossef en zijn moeder uit Alkmaar dreigen te worden uitgezet naar Eritrea. Jossef woont al acht jaar in Nederland. De PvdA Noord-Holland vindt dat kinderen die zo lang in Nederland wonen niet meer kunnen worden uitgezet. De fractie zal maandag 12 december, als er geen verandering komt in de situatie van Jossef, een motie in Provinciale Staten van Noord-Holland indienen om de acties om hem in Nederland te laten blijven te ondersteunen.

Afgelopen week vroeg de Alkmaarsche Courant aandacht voor de situatie van Jossef. In een brandbrief aan politici en bestuurders roepen zij op Jossef in Nederland te laten blijven. Afgelopen weekend ontstond er in de regionale en landelijke media veel ophef over de geplande uitzetting.

PvdA-fractievoorzitter Xander den Uyl: "De PvdA vindt dat kinderen die door lange procedures en andere fouten van de overheid al zo lang in Nederland zijn, niet meer kunnen worden uitgezet. PvdA-kamerlid Hans Spekman heeft hier samen met de ChristenUnie al een initiatiefwet over ingediend. Deze kinderen zijn zo met Nederland verbonden en zo los komen te staan van hun vaderland, dat het niet meer humaan is hen terug te sturen. Jossef woont bijvoorbeeld acht van zijn negen levensjaren in Nederland. Hij heeft geen enkele toekomst in Eritrea, zijn toekomst ligt in Nederland."

De PvdA hoopt dat een meerderheid van Provinciale Staten zich achter de actie voor Jossef schaart. Den Uyl: "Als volksvertegenwoordigers willen wij opkomen voor de inwoners van Noord-Holland. Wij willen een signaal aan de landelijke politiek afgeven dat wij vinden dat Jossef en alle andere kinderen in onze provincie die in dezelfde situatie zitten in Nederland moeten kunnen blijven."


*** EINDE PERSBERICHT ***

Noot voor redacties