Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 28 november 2011

Kamervragen van het lid Spekman (PvdA) over het verscherpen van de regels door Irak voor het terugnemen van Irakese uitgeprocedeerde asielzoekers

aan de minister van Immigratie en Asiel


1.
Heeft u kennisgenomen van het bericht "Irak hindert terugkeer van vluchtelingen"? Dagblad Trouw, 25 november 2011.


2.
Klopt het dat de Irakese regering de regels voor het terugnemen van uitgeprocedeerde Irakese asielzoekers heeft verscherpt? Wat is precies de verscherping die Irak heeft doorgevoerd?


3.
Wat zijn de redenen voor Irak om deze regels aan te scherpen? Welke gevolgen heeft dit voor het Nederlandse beleid voor het uitzetten van uitgeprocedeerde Irakese vreemdelingen naar Irak?


4.
Klopt het dat meerdere Europese landen, waaronder Nederland, vluchten naar Bagdad met uitgeprocedeerde asielzoekers hebben moeten uitstellen? Klopt het dat Irak aanstuurt op een verbod van het terugnemen van uitgeprocedeerde Irakese asielzoekers?


5.
Wat is uw reactie op de opmerking van de UNHCR-afgevaardigde in Irak, samengevat, dat Nederland de veiligheid van uitgezette mensen niet kan garanderen, en dat de UNHCR dat ter plaatse ook niet kan?


6.
Hoeveel Irakese uitgeprocedeerde asielzoekers zijn in, onderscheidenlijk, 2009, 2010 en 2011 vanuit Nederland naar Irak teruggekeerd? Hoeveel van hen zijn in die onderscheiden jaren gedwongen uitgezet naar Irak, en hoeveel van hen zijn vrijwillig teruggekeerd met hulp van het IOM?


7.
Deelt u de mening dat in Nederland gewortelde kinderen van Irakese uitgeprocedeerde asielzoekers niet de dupe mogen worden van de al jarenlange zeer moeizame terugkeer naar Irak, die het verblijf van de kinderen in Nederland en hun onzekerheid over de toekomst aanzienlijk verlengen? Deelt u de mening dat in individuele besluiten deze worteling van de kinderen moet worden meegewogen bij de beslissing of het nog rechtmatig is om hen uit te zetten?