Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 28 november 2011

Kamervragen van de leden Spekman (PvdA) en Voordewind (CU) over de knelpunten bij de opvang van zieke vreemdelingen

aan de minister van Immigratie en Asiel


1.
Herinnert u zich uw toezegging over het oplossen van de knelpunten bij de opvang van zieke vreemdelingen? Toezegging gedaan tijdens het debat in de Tweede Kamer over de begroting Immigratie & Asiel op 17 november jl.


2.
Hoe kan uw toezegging precies worden begrepen?


3.
Kunt u aangeven wat de oorzaken zijn dat van de ruim 300 aanvragen voor opvang vanwege medische problemen er in slechts 15 zaken daadwerkelijk opvang is geboden?


4.
Deelt u de mening dat de strekking van de aan deze opvang ten grondslag liggende motie van CDA, PvdA en ChristenUnie, om te voorkomen dat zieke vreemdelingen op straat belanden, bij de huidige wijze van uitvoering onvoldoende recht wordt gedaan?


5.
Klopt het dat een zieke asielzoeker, wiens asielaanvraag is afgewezen en die tegen die afwijzing in hoger beroep is gegaan, niet in aanmerking kan komen voor opvang vanwege medische redenen, omdat de asielzoeker dan nog niet is uitgeprocedeerd, en hij daardoor op straat belandt? Deelt u de mening dat zo'n zieke asielzoeker ook in de hoger beroepsfase opvang moet kunnen krijgen, als hij aan de overige voorwaarden voldoet? Zo nee, waarom niet? Bent u bereid dit in uw beleid aan te passen?


6.
Klopt het dat een vreemdeling die een medische aanvraag doet en tevens om opvang verzoekt, bij een afwijzing van de aanvraag geen opvang verleend wordt, ook niet als de rechtbank de voorlopige voorziening tegen die afwijzing toewijst? Deelt u de mening dat zo'n zieke vreemdeling in het geval van een toegewezen voorlopige voorziening opvang zou moeten worden verleend? Zo nee, waarom niet? Bent u bereid dit in uw beleid aan te passen? Bent u in dit kader bereid om rechtbanken, in het geval van medische aanvragen waar tevens om opvang is verzocht, te verzoeken om verzoeken om voorlopige voorzieningen met spoed te behandelen?


7. Op welke wijze kunt u ervoor zorgen dat de knelpunten voor het verkrijgen van opvang voor zieke vreemdelingen worden opgelost zodat zij niet meer op straat belanden?




Partij van de Arbeid