Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 28 november 2011

Kamervragen van het lid Spekman (PvdA) over de Rapportage Vreemdelingenketen over januari tot juli 2011

aan de minister voor Immigratie en Asiel


1.
Wat is de verklaring dat in het laatste half jaar van 2010 56% van in de Algemene Asielprocedure afgedane asielaanvragen is ingewilligd, en dit in de eerste helft van 2011 44% is? Is er een aanscherping van de toelatingsregels die zorgt voor deze daling? Zo ja, welke? Is er een aanscherping van de toets van de geloofwaardigheid die zorgt voor deze daling? Zo ja, welke?


2.
Wat zijn de oorzaken dat grote landen met veel inwoners zoals bijvoorbeeld Polen, Spanje, Tsechië, Portugal en Bulgarije relatief veel minder asielaanvragen te verwerken krijgen?


3.
Op welke wijze is de opname van de ruim 2000 extra "Griekse Dublinclaimanten" in de Nederlandse asielprocedure in de toelatingscijfers verwerkt?


4.
Wat is de oorzaak dat de werkvoorraad asiel van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een jaar tijd zijn verdubbeld? Hoe komt het dat de gemiddelde doorlooptijden van de Raad van State bij asiel onder druk staan? Op welke wijze wordt ervoor gezorgd dat deze naar een gewenst niveau worden teruggebracht en de werkvoorraad kan afnemen?


5.
Hoe vaak heeft u hoger beroep ingesteld bij de Raad van State in vreemdelingenzaken? Hoe verhoudt dat aantal zich tot 2010? In hoeveel van die zaken ging het om hoger beroepen die noodzakelijk waren voor het waarborgen van de rechtseenheid?


6.
Aan hoeveel Somalische, hoeveel Afghaanse, hoeveel Irakese en hoeveel Iraanse asielzoekers is een vergunning verleend?


7.
Hoe vaak hebben vreemdelingen onderscheidenlijk in 2009, 2010 en 2011 een aanvraag om gezinshereniging voor verblijf bij kennismigrant gedaan?


8.
Hoe vaak is in 2010 en het eerste half jaar van 2011 door de IND een mvv-vrijstelling verleend, waardoor in Nederland een verblijfsvergunning regulier kon worden aangevraagd? Wat zijn de belangrijkste categorieën redenen waarom deze vrijstellingen zijn verleend?


9.
Gaat u het conform het gedoogakkoord onmogelijk maken om in Nederland een verblijfsvergunning regulier aanvragen?


10.
Hoeveel procent van Somalische, van de Irakese en van de Afghaanse afgewezen asielzoekers in behandeling bij de DT&V zijn teruggekeerd naar het land van herkomst?


11.
Hoe groot is de groep AMV's die nog onder het oude AMV-beleid vielen en die (nog) geen verblijfsrecht (meer) hebben? Hoeveel van hen bevindt zich langer dan vijf jaar in Nederland en is onder de 21 jaar? Hoeveel van hen, waaronder de deelnemers aan het Perspectief-experiment, zijn in beeld bij de overheid?


12.
Hoeveel vreemdelingen die in de EU toelating vragen komen via de oostgrens van Europa de EU binnen? Hoeveel komen er via de zuidgrens de EU binnen? Kunt u daarbij een onderscheid maken tussen asielzoekers en overige vreemdelingen?