Reizigersorganisatie wijst forse tariefsverhoging af


ARNHEM, 20111128 -- Het ROCOV Gelderland – Stadsregio wijst de forse tariefsverhoging af die de regionale overheden (provincies en stadsregio’s) en de vervoerders hebben afgesproken. In een gezamenlijk overleg van eind oktober hebben deze partijen besloten om de tarieven van de OV-chipkaart per 1 januari 2012 te verhogen met een percentage van 4,9%.

Naast het inflatiepercentage van 2% moet de reiziger gaan betalen voor extra loonkosten en hogere brandstofprijzen. Daarnaast moeten de reizigers extra gaan betalen, ter compensatie van het vervoerverlies (afhaken reizigers).

Dit laatste argument is volgens Ben Mouw, voorzitter van het ROCOV, te gek voor woorden: “De huidige reizigers moet gaan betalen voor de niet meer reizigers. gelet op het inflatiepercentage is een dergelijke prijsstijging onaanvaardbaar. Ook de concurrentie van het OV ten opzichte van de auto staat met deze tariefsverhoging onder druk.” Het ROCOV vindt een prijsverhoging van maximaal 3% acceptabel.

Volgens Ben Mouw zijn er veel betere mogelijkheden om de inkomsten van de openbaar vervoerbedrijven te laten toenemen: “De vervoersbedrijven moeten veel creatiever worden, door bijvoorbeeld in de daluren met veel meer korting te werken. Hiermee vul je lege stoelen op rustige tijden en haal je ook nog eens meer (nieuwe) reizigers binnen, wat extra inkomsten oplevert. Het mes snijdt hiermee dan aan twee kanten.”





Ingezonden persbericht