Gemeente Medemblik


-

-

Succesvolle Alcohol NEE Contract-actie weer van start

15-09-2011 |

Alle West-Friese kinderen die sinds september naar het voortgezet onderwijs gaan, ontvangen van hun burgemeester een brief en een Alcohol NEE Contract.

Doel van het contract is dat brugklassers en hun ouders praten over het in aanraking komen met alcohol. In Medemblik deelt de nieuwe burgemeester de contracten persoonlijk uit op 28 november op SG De Dijk in Medemblik.

Sinds 2008 versturen de West-Friese burgemeesters een brief met Alcohol NEE Contract aan alle brugklassers. Dit is een onderdeel van het project Jeugd, Alcohol en Drugs; Westfrisland.

Vul in en win!
Zowel het kind als de ouder/verzorger kan het contract tekenen. Met het invullen van het contract kunnen de brugklassers een cadeaubon winnen. Kinderen die dit jaar het contract tekenen voegen zich bij de ruim duizend kinderen die dit in de afgelopen jaren al eerder deden. De Alcohol NEE Contracten zijn een zichtbare bijdrage aan de voorlichting aan en bewustwording van kinderen en hun ouders over de gevolgen van alcoholgebruik onder 10-16 jarigen.

Naar het voorgezet onderwijs gaan
Dat is al een hele grote verandering. Daarbij komen ook nog de puberteit, nieuwe vrienden en feestjes waar alcohol wordt geschonken en gedronken. Daarnaast verschijnen in de media steeds meer verontrustende berichten over comazuipers. Deze jongeren zijn van drie uur tot twee dagen volledig bewusteloos geweest met blijvende hersenschade tot gevolg. In de brief wijst de burgemeester op het gevaar van (overmatig) alcohol gebruik op jonge leeftijd. Met voorbeelden als Charlie Sheen, Amy Winehouse en Jessica Simpson, die de gevolgen van te veel alcohol maar al te goed kennen/kenden, vraagt de burgemeester de jongeren een contract te tekenen met hun ouders. Ze beloven daarmee geen alcohol te kopen en te gebruiken voor hun 16e jaar.

De top van Europa
West-Friese jongeren horen bij de top van Europa als het gaat om het drinken van alcohol. En dat is helemaal geen prestatie om trots op te zijn. De gevolgen van te jong en te veel drinken zijn erg. De hersenen ontwikkelen zich minder goed en kunnen zelfs onherstelbaar beschadigen. Hersenen groeien gemiddeld tot het 23e jaar door, dus ook als kinderen 16 jaar zijn, moeten ze zich bewust zijn van de gevolgen van (te veel) alcohol.

Veiligheid Award
Het project Westfrisland is genomineerd voor de Publieke Veiligheid Award 2011. Om de prijs daadwerkelijk in de wacht te slepen zijn uiteraard veel stemmen nodig. Breng uw stem uit op veiligheidaward.nl.

|