Technische Universiteit Delft

Promotie: Kostenoverschrijding

28 november 2011 | 10:00 - 28 november 2011
plaats: Aula TU Delft
door M&C

Promotie van Mevrouw Ir. C.C. Cantarelli: "Cost Overruns in Large-scale Transport Infrastructure Projects - A theoretical and empirical exploration for the Netherlands and worldwide"

Mevrouw Ir. C.C. Cantarelli | bestuurskundig ingenieur, Nederland promotor 1 | Prof.dr. G.P. van Wee TBM
promotor 2 | Prof.dr. B. Flyvbjerg TBM
copromotor | Dr. E.J.E. Molin UHD-TBM

Cost Overruns in Large-scale Transport Infrastructure Projects - A theoretical and empirical exploration for the Netherlands and worldwide

Een wereldwijd onderzoek naar kostenoverschrijdingen in grootschalige transport infrastructuurprojecten heeft aangetoond dat in 9 van de 10 projecten kostenoverschrijdingen voorkomen. Ook in Nederland komen projecten met kostenoverschrijdingen voor, denk bijvoorbeeld aan de Betuweroute en de HSL-Zuid. Naast deze projecten is er echter weinig bekend over de algemene kostenprestatie van projecten in Nederland. Dit proefschrift beoogt inzicht te geven in de projectprestatie van Nederlandse projecten en hoe dit zich verhoudt tot dat van andere landen. De resultaten laten zien dat Nederland verschilt van andere landen; kostenoverschrijdingen komen minder vaak voor en zijn gemiddeld lager. Opmerkelijk is verder dat in Nederland spoorwegprojecten de laagste gemiddelde overschrijding kennen terwijl dit in het wereldwijde onderzoek juist het projecttype is met de hoogste gemiddelde overschrijding. De voornaamste problemen met kostenoverschrijdingen ontstaan in the fase voor de start van de bouw.
Er zijn verschillende typen verklaringen voor kostenoverschrijdingen namelijk technische, economische, psychologische en politieke. Technische verklaringen beschouwen kostenoverschrijdingen als het resultaat van voorspellingsfouten in technische zin, bijvoorbeeld imperfecte voorspellingstechnieken, inadequate data en een gebrek aan ervaring. Economische verklaringen zien onderschattingen als bewust en economisch rationeel. Psychologische verklaringen zijn gebaseerd op de concepten van planning fallacy en optimistische bias, de systematische neiging om buitenmatig optimistisch te zijn in evaluaties. Politieke verklaringen beschouwen kostenoverschrijdingen als het resultaat van strategische misrepresentatie: het bewust en strategisch onderschatten van kosten bij het voorspellen van de projectresultaten. Dit proefschrift poogt kostenoverschrijdingen beter te begrijpen door de oorzaken en verklaringen nader te onderzoeken en dit vanuit een theoretisch perspectief te benaderen. De resultaten laten zien dat er een veelheid aan theorieën is toegepast om de verklaringen te ondersteunen. Daarnaast is de principaalagent-problematiek concreet toegepast om te illustreren hoe een theorie kan worden toegepast om kostenoverschrijdingen te verklaren. Tevens gaat het proefschrift specifiek in op het fenomeen lock-in, de buitenmatige betrokkenheid bij een bepaalde actie of project. Het laat zien dat lock-in een bijzonder belangrijke bijdrage levert aan het beter begrijpen van kostenoverschrijdingen. De verzonken kosten, overmatige betrokkenheid, noodzaak tot rechtvaardiging en inefficiëntie en het uitsluiten van alternatieven kunnen tot lock-in op het besluitvormings- en/of projectniveau leiden en kunnen zo de mate van kostenoverschrijdingen beïnvloeden.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt u kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.