Vrije Universiteit Amsterdam 14 november 2011

Wereldomroep en VU lanceren Kieskompas in Egypte

Huna Amsterdam, de Arabische afdeling van Radio Nederland Wereldomroep, lanceert vandaag in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam het online 'Kieskompas' voor de eerste vrije parlementaire verkiezingen in Egypte. Het onafhankelijke instrument helpt kiezers om hun positie te bepalen in het nieuwe politieke landschap. Het Kieskompas is vanaf vandaag te vinden via www.bosala.org.

Na het gedwongen vertrek van oud-president Mubarak afgelopen februari gaan de Egyptenaren vanaf 28 november naar de stembus. De Egyptische verkiezingen worden gehouden via een ingewikkelde procedure, die in drie fases is opgedeeld en weken in beslag neemt. De exacte datum van de uitslag is dan ook nog niet bekend.

De VU en de Wereldomroep werken voor het Kieskompas in Egypte samen met verschillende lokale mediapartners en universiteiten, zoals Al Jazeera, Al Hayat-TV, Cairo University en American University Cairo.

Kieskompas
Het doel van Kieskompas is om de betrokkenheid van Egyptische kiezers te stimuleren en hen te ondersteunen in hun persoonlijke analyse van het politieke landschap. De vragen en standpunten zijn samen met een team van Egyptische politicologen opgesteld op basis van officiële documenten en uitgesproken standpunten van de politieke partijen of uitspraken van hun leiders.

Neutraal
Kieskompas is onafhankelijk en heeft geen enkele band met een partij, kandidaat of overheid. Het online instrument is zo ontworpen dat het volledige onpartijdigheid waarborgt en volkomen transparant is. Het van oorsprong Nederlandse Kieskompas is al in 34 landen gebruikt, waaronder Turkije, Canada en recent in Tunesië en Marokko.