IKON

W E E K O V E R Z I C H T

OBA Live op Radio 5
HUMAN, NTR en IKON
Maandag 28 november t/m vrijdag 2 december 2011
19.00-20.00 uur


* Maandag 28 november
Omroep: HUMAN, presentatie: Theodor Holman

Gesprek met econoom en historicus Lodewijk Petram over diens boek 'De bakermat van de beurs. Hoe in zeventiende -eeuws Amsterdam de moderne aandelenhandel ontstond'.

Dicht op de huid van kooplieden, speculanten en fraudeurs komt een tot nu toe onbekende zeventiende eeuw tot leven. Petram neemt de lezer mee naar de Dam, de Kalverstraat en de Nieuwe Brug, waar het allemaal begon. Het enerverende karakter en de vuige spelletjes die onze moderne aandelenhandel kenmerken begonnen in het zeventiende-eeuws Amsterdam.


* Dinsdag 29 november
Omroep: NTR, presentatie: Naeeda Aurangzeb

Te gast is Farid Azarkan. Hij is voorzitter van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders. Maar niet voor lang meer want hij houdt er binnenkort mee op na een paar jaar volop te hebben deelgenomen aan het 'integratiedebat'. En dat deed hij met verve en de media wist hem daarom ook goed te bereiken. Welbespraakt, goede debater. De juiste man op de juiste plek leek het wel. Wat is zijn erfenis?


* Woensdag 30 november
Omroep: Human, presentatie: Theodor Holman

Gesprek met Arnout Weeda over Wenen in het begin van de twintigste eeuw. In zijn boek 'Het mysterie van Wenen' schetst Weeda het Wenen in de jaren na 1900. Het was toen een ongekend bloeiende stad in alle opzichten: wetenschappelijk, literair, cultureel. Er was een creatieve explosie die mensen als Mahler, Wittgenstein en Freud voortbracht. Weeda laat zien hoe al deze successen samenhangen en waar die scheppingsdrang vandaan kwam.


* Donderdag 1 december
Omroep: IKON, presentatie: Paul Rosenmöller

In OBA Live elke donderdag een gast met een visie op de toekomst. Hij of zij kiest nieuws, opiniestukken, onderzoek, etc. om zijn of haar visie te illustreren. Vandaag de langetermijnvisie van hoogleraar victimologie Jan van Dijk. De oprichter van Slachtofferhulp Nederland droomt van een strafproces waarin het slachtoffer ook partij is en hij maakt zich zorgen over de aantasting van het gezag van rechters.


* Vrijdag 2 december
Omroep: Human, presentatie: Theodor Holman

Max Pam met zijn rubriek 'Ketter en Geest'. Berichten uit het nieuws die voor goddelozen van belang zijn, over geloof en bijgeloof.

Volg ons ook op twitter: #obalive !

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-20.00 uur, afwisselend verzorgd door HUMAN, NTR en IKON. Actuele inhoud: www.obalive.nl

OBA Live is ook te zien op themakanaal Spirit 24 en Salto TV. Kijk voor meer informatie en uitzendtijden op www.spirit24.nl resp. www.salto.nl