Gemeente Lochem


Geen toename goederentreinen in Oost-Nederland

De provincies Gelderland en Overijssel en de inliggende regio´s en gemeenten willen geen toename van goederentreinen in Oost-Nederland als hierdoor de overlast toeneemt en het reizigersvervoer belemmerd wordt. Oost-Nederland wil eerst een maximale benutting van de Betuweroute. Maandag 21 november heeft minister Schultz met provincies, regio´s en gemeenten gesproken over de uitwerking van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer.

Gedeputeerde Conny Bieze (Gelderland): "Onze zorgen zijn goed overgekomen. Minister Schultz heeft toegezegd dat ze het vervoer over water en het maximale gebruik van de Betuwelijn meeneemt in de besluitvorming. Ze zal de regionale besturen hier nadrukkelijk in betrekken. Ze komt naar de regio om de situatie met eigen ogen te bekijken."

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer
Met het Programma Hoofdfrequent Spoorvervoer (PHS) wil minister Schultz meer personenvervoer op de drukste spoorlijnen van het land. Daarnaast moet het PHS een groei van het goederenvervoer per spoor mogelijk maken. Met steun van de Tweede Kamer hebben Gelderland, Overijssel en de betrokken regio's en gemeenten om extra maatregelen gevraagd om de leefbaarheid langs het spoor te waarborgen. Ze hebben de minister gevraagd om met alternatieven te komen voor het goederenvervoer via de IJssellijn en Twentelijn. De minister gaat de communicatie met de aanwonenden voortzetten.

Personenvervoer boven goederenvervoer
De Oost-Nederlandse overheden willen het personenvervoer uitbreiden, maar niet het spoorgoederenvervoer. Zij verwachten dat dit te veel overlast veroorzaakt langs het spoor. De veiligheid en bereikbaarheid van aanwonenden kan niet worden gewaarborgd. Er moet ook voldoende spoorcapaciteit beschikbaar blijven voor regionaal openbaar vervoer. Regiobestuurder Theo Schouten (Twente): "De treinreizigers mogen niet de dupe worden van de uitbreiding of verplaatsing van het goederenvervoer."

Eerst beter benutten
De provincies vinden samen met de gemeenten en regio's de uitbreiding van het goederenvervoer niet nodig zolang het vervoer over water en de Betuweroute nog niet volledig wordt benut. Zij hebben met de minister afgesproken om alternatieven te onderzoeken. De minister heeft toegezegd dat het vervoer over water en het maximale gebruik van de Betuweroute in de besluitvorming meegenomen gaan worden. Zij zal eerst met Oost-Nederland rond de tafel gaan zitten alvorens ze een voorstel aan de Tweede Kamer voorlegt.