Ingezonden persbericht


Jeanne van Heeswijk met Freehouse genomineerd voor Designprijs Rotterdam

Rotterdam, 28-11-2011

Ontwerpers Ginette Blom en Jacqueline Moors hebben beeldend kunstenaar Jeanne van Heeswijk met het kunstproject Freehouse genomineerd voor de Designprijs Rotterdam. Het project is een van de 15 genomineerden voor deze belangrijke tweejaarlijkse prijs.

Freehouse is een initiatief van internationaal opererend kunstenaar Jeanne van Heeswijk en is mede ontwikkeld met architect Dennis Kaspori. Met dit project stimuleert ze op een unieke manier in de Rotterdamse Afrikaanderwijk de ontwikkeling van cultureel ondernemerschap. Aan de hand van in een gebied aanwezige kwaliteiten vormt Freehouse een individuele match tussen de ontwerpende discipline, bewoners en lokale ondernemers. Deze uitwisseling leidt tot een vorm van culturele productie die de wijkeconomie van het gebied versterkt en het creatieve proces van bedenken en realiseren voor bewoners tastbaar maakt.

Motivatie scouts Blom & Moors

"Jeanne van Heeswijk maakt haar ambities waar: ze heeft haar vinger kunnen leggen op datgene wat er in de wijk nodig was. Met Freehouse is ze in het dynamische veld van ontwikkelingen en processen gestapt en heeft ze de bewoners en ondernemers van de Afrikaanderwijk bewust gemaakt van de culturele rijkdom en economische potentie van hun wijk. Er zijn onverwachte verbindingen ontstaat tussen bewoners, ondernemers en creatieve professionals. Rotterdam heeft er een wereldplek bij."

Stem op Freehouse!

In Museum Boijmans van Beuningen is t/m 12 februari een tentoonstelling van alle genomineerde projecten. Vanaf zaterdag 7 januari is in AVRO's Kunstuur op televisie een vijfdelige serie over de Designprijs Rotterdam te zien. Jeanne van Heeswijk is met Freehouse ook genomineerd voor de Premsela Publieksprijs.

Je kunt je stem uitbrengen op: www.designprijs.nl/nl/jeanne-van-heeswijk-freehouse

Aanvullende informatie

Medio 2008 begon in samenwerking met Dennis Kaspori de betrokkenheid met de in Rotterdam-Zuid gelegen Afrikaanderwijk met de Afrikaandermarkt als middelpunt. Een relatie die zeer succesvol is gebleken. Na een uitgebreide onderzoeks- en testperiode met meer dan 100 marktinterventies vond in juni 2009 De Markt van Morgen plaats. Een 'levende maquette' van wat de Afrikaandermarkt idealiter kan zijn. Hiervoor werd samengewerkt met een grote groep kunstenaars en ontwerpers waaronder Dre Wapenaar, Jeroen Kooijmans & Hugo Timmermans, Paul Cox, Rolf Engelen, Pieke Bergmans, MWAH, Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek, 2012architecten, Roger Teeuwen en BLISS.

Uit De Markt van Morgen zijn verschillende nieuwe deelprojecten voortgekomen die ook komende tijd nog doorlopen en/of verder ontwikkeld worden. Met Wijkatelier op Zuid (mode - textiel productie), Wijkkeuken van Zuid (culturele identiteit - voedsel productie), Wijkwinkel van Zuid (design - jonge cultuurmakers) en Fast Flex Feijenoord (mobiliteit - ontsluiting van het gebied) wordt met succes de culturele productie in de Afrikaanderwijk gestimuleerd.