PERSBERICHT

Jo Ritzen: "Van een dubbeltje een kwartje worden steeds moeilijker"

Oud-minister van Onderwijs bezorgd over stormachtige ontwikkeling Huiswerkbegeleiding

Onderwijseconoom en oud-minister van Onderwijs Jo Ritzen reageert in EenVandaag (TROS/AVRO, Nederland 1) op het snel toenemende aantal leerlingen dat gebruik maakt van huiswerkbegeleiding.

Hij waarschuwt dat de stormachtige groei van de commerciële huiswerkbegeleiding zorgt voor een tweedeling in het onderwijs. 'Het is een bepaalde groep kinderen die dit meekrijgt, maar wat gebeurt er nu met die andere groep, die het misschien net zo hard of zelfs nog harder nodig heeft? Ik ben bezorgd. Het is steeds moeilijker om door te stromen van een dubbeltje naar een kwartje' zegt Ritsen in EenVandaag.

Steeds meer ouders betalen honderden euro's per maand om hun kind te helpen zijn diploma te halen. De omzet in de sector als geheel wordt geschat op ruim 100 miljoen euro. Ritzen heeft op zich begrip voor de ouders. 'De ouders, vaak tweeverdieners, hebben minder tijd voor hun kinderen, en verwachten daardoor meer van de school. En dat kan de school niet bieden, omdat de die daar het geld niet voor heeft. Ouders die het kunnen betalen, zoeken nu een uitweg'.

Ritzen wil dat iedereen toegang krijgt tot huiswerkbegeleiding; binnen of buiten de school: 'Geef bijvoorbeeld vouchers aan ouders die het niet kunnen betalen'.

Groei economie

De huiswerkbegeleiding is, samen met de autoverkoop en het elektriciteitsverbruik, verantwoordelijk voor de lichte groei (0,3%) van onze economie in de komende maand. Dat blijkt uit 'De Stand van Nederland', de economische barometer ontwikkeld door Z24 in samenwerking met actualiteitenrubriek EenVandaag.

'De Stand van Nederland' voorspelt de economische groei of krimp in de lopende én de komende maand. Het model is ontworpen door de vakgroep econometrie van de Vrije Universiteit, onder leiding van prof. Siem Jan Koopman.