Ingezonden persbericht


HVC en Milieufederatie tekenen een CO2-reductie overeenkomst voor inzamelvoertuigen. Vuilniswagens gaan op aardgas/biogas rijden.

Zaandam, 28 november - HVCinzameling en de Milieufederatie Noord-Holland hebben een CO2 -reductieovereenkomst ondertekend. In de overeenkomst is vastgelegd welke maatregelen HVCinzameling, onderdeel van HVC, de komende jaren gaat nemen om de uitstoot van CO2 te verminderen.

HVC hecht aan verduurzaming van de bedrijfsvoering op alle vlakken en neemt de komende jaren verdere maatregelen. Eén van de maatregelen betreft het aanschaffen van aardgas/biogas inzamelvoertuigen bij HVCinzameling. Vanaf 2012 zullen alleen nog aardgas inzamelvoertuigen worden besteld. Gaandeweg zullen deze voertuigen, bij voldoende beschikbaarheid, gaan rijden op biogas. Ook voor andere bedrijfsauto's worden de mogelijkheden bekeken om op aardgas of elektrisch te gaan rijden. Tevens zal HVC brandstofbesparend rijgedrag bij haar chauffeurs blijvend gaan stimuleren. Dit levert al snel een 10% brandstofreductie op. Verder worden de routes voor het inzamelen van afval geoptimaliseerd en worden speciale banden en lichtgewicht containers aangeschaft. "Verduurzaming van de transportmiddelen is voor ons een belangrijk aandachtspunt in de bedrijfsvoering. We willen de komende jaren stappen zetten op weg naar CO2-neutraliteit", aldus Nico Mensing, directeur van HVCinzameling.

Met het ambitieuze pakket aan maatregelen dat HVCinzameling de komende jaren wil gaan nemen kan de CO2-uitstoot van HVCinzameling met maar liefst 20% tot maximaal 70% worden teruggedrongen. ''Zowaar een hele prestatie waarmee we het bedrijf op voorhand willen complimenteren", aldus Ernest Briët, directeur van de Milieufederatie Noord-Holland. Tot slot is afgesproken dat de Milieufederatie over een jaar gaat bekijken hoe de uitvoering van de maatregelen verloopt. De samenwerking tussen HVC en de Milieufederatie is voortgekomen uit het project de CO2-ambitie, een landelijk samenwerkingsproject tussen het bedrijfsleven en de Natuur en Milieufederaties, om extra CO2 -reductie te bereiken. Staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu is enthousiast over de samenwerking tussen milieufederaties en het bedrijfsleven in dit project. "Om de Europese doelstelling een CO2-reductie van 20% in 2020 te realiseren zijn nieuwe vormen van samenwerking nodig tussen overheden, bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. Het project 'CO2-ambitie' waar milieufederaties en bedrijfsleven slim en effectief samen optrekken is een uitstekend voorbeeld dat wat mij betreft navolging verdient", aldus staatssecretaris Atsma.


Noot voor redacties

Voor meer informatie (