Gemeente Tilburg

Extra controle op vuurwerkbezit

Tilburg wil overlast beperken en veiligheid vergroten

De gemeente Tilburg gaat in december extra controleren op het te vroeg afsteken en in het bezit hebben van vuurwerk. "We zetten deze actie in om de overlast de komende weken zoveel mogelijk te beperken en de veiligheid in de stad te vergroten. Elk jaar weer gebeuren er veel ongelukken met vuurwerk. Jongeren tussen de 10 en 19 jaar zijn de grootste risicogroep. Zij zorgen niet alleen voor veel vernielingen, maar raken ook het meest gewond aan hoofd en handen", aldus wethouder Roel Lauwerier (Schoonhouden Stad). De gemeente werkt nauw samen met de politie en Bureau Halt.

Samenwerking met Bureau Halt
Politie en gemeente sturen jongeren die vuurwerk afsteken of vuurwerk op zak hebben naar Bureau Halt. Daar kunnen jongeren rechtzetten wat zij fout hebben gedaan, zonder dat zij in aanraking komen met het Openbaar Ministerie. Alle jongeren die voor vuurwerkdelicten bij Halt terechtkomen, krijgen samen met hun ouders (tot 16 jaar) een gesprek en gaan een aantal uur aan het werk. Jongeren die schade hebben aangericht doorlopen een traject van drie gesprekken en een leeropdracht. Ook moeten ze hun excuses aanbieden aan de benadeelde en de schade vergoeden. Afhankelijk van het aantal opgelegde uren wordt het Halt traject aangevuld met een werkstraf.

Boetes en beslagname
Tijdens de controles krijgt iedereen die in het bezit is van vuurwerk meteen een boete. Daarnaast neemt de gemeente ook al het vuurwerk in beslag. De hoogte van de boete voor het in bezit hebben van vuurwerk wordt bepaald door het Openbaar Ministerie. Het afsteken van vuurwerk kost 90 euro, jongeren tot 16 jaar betalen de helft.

Legaal
Op 29, 30 en 31 december kan iedereen van 16 jaar en ouder legaal vuurwerk (max. 10 kilo) kopen bij de erkende vuurwerkhandelaren. Goedgekeurd vuurwerk is altijd voorzien van een lont, een Nederlandse gebruiksaanwijzing en het opschrift 'Bestemd voor particulier gebruik'.

Controle
Tijdens de vuurwerkverkoopdagen 29, 30 en 31 december wordt regelmatig gecontroleerd op naleving van de voorschriften rond brandpreventie, brandbestrijding, opslag en verkoop van vuurwerk. De politie, gemeente en brandweer treden samen streng op tegen overtreders. Via de website www.tilburg.nl wordt praktische informatie gegeven over het gebruik van vuurwerk, de vuurwerkverkoopdagen, legale verkooppunten en wat te doen bij overlast.
Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van eerder vastgesteld beleid.


Noot voor redacties