Gemeente Wassenaar

Verlichtingsactie fietsersbond succes

26 NOVEMBER 2011

Ada Meltzer: "Zien en gezien worden, daar draait het om"

"Zeer geslaagd", zegt Ada Meltzer van de Fietsersbond over de verlichtingsactie van afgelopen zaterdag in de Langstraat. "De hele dag door kwamen fietsers langs om hun licht te laten repareren. Er zijn zeker vijftig dorpsgenoten met een tevreden gevoel en brandend licht naar huis gegaan. Mooier kan nauwelijks. Ook verkeerswethouder Dienke Dekker die de mensen van de fietsersbond een hart onder de riem kwam steken, toonde zich content. "Voor de verkeersveiligheid is het ontzettend belangrijk dat het licht het doet", benadrukte de wethouder nog eens.

Lege batterijen en geoxideerde draden

"Nu de dagen korter worden, komen de mensen erachter dat hun lamp niet brandt", zegt Ada Meltzer. "Toch blijkt de stap naar de fietsenmaker lang niet altijd gemaakt te worden. Met deze campagne geven we hen een duwtje in de rug." Samen met Marco Tweewielers stonden de Wassenaarse vertegenwoordigers van de Fietsersbond op het evenementenplein, waar mecanicien Jelle Rosier z'n handen vol had. "Het was een drukke maar ook gezellige dag", verwoordt Jelle Rosier van Marco Tweewielers z'n ervaringen. "Lege batterijen en geoxideerde draden bleken de grote boosdoeners. Eigenlijk klusjes van niks. Je haalt de draadjes uit de klemmetjes, maakt ze goed schoon en zet ze terug. In negenennegentig van de honderd gevallen brandt het lampje dan weer." Ook zag mecanicien Jelle vandaag heel wat slippende dynamo's. Een dopje erop en klaar is kees, zo legt hij uit.

Mecanicien Jelle

Jong en oud kwam vandaag bij mecanicien Jelle langs om het licht gratis te laten maken. "Wij hopen", legt Ada Meltzer uit, "dat mensen het belang van een goede verlichting inzien. Tenslotte draait het in het verkeer om zien én gezien worden." Eerder al deelde de Fietsersbond de bekende ik val op-kaarten uit op het Adelbert College. De kaarten vonden ook hun weg op de Amerikaanse school en het Rijnlands. Ada Meltzer: "Uiteindelijk waren er maar weinig kinderen van wie de verlichting niet in orde was. Ons viel het niet tegen." Als volgend jaar de dagen weer korter worden, is de Fietsersbond opnieuw in de Langstraat present, verzekerde ons een opgetogen Ada Meltzer.
* 29 november 2011